IZJAVE VRHBOSANSKOG KARDINALA NALJUTILE ISLAMSKU ZAJEDNICU BiH

Vehabije posvađale vrh katolištva i islama

Boris Pavelić

Mustafa Cerić pozvao je Vinka Puljića da posjete sva mjesta gdje zajedno ili jedni pored drugih žive katolici i muslimani te se na licu mjesta uvjere u jednakopravnost svojih vjernika



Teške riječi uputila je Islamska zajednica BiH (IZ BiH) ovih dana nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću nakon što se u dva navrata javno požalio na jačanje vehabijskog pokreta u BiH, na što je Puljić odgovorio porukom da »BiH mora poći putem načela: što tražim za sebe, to moram priznati i drugome«.


Nesporazumi su počeli nakon što su internet portali prenijeli nekoliko Puljićevih izjava tijekom njegova nedavnog posjeta organizaciji »Crkva u nevolji« u Königsteinu kod Frankfurta.


Teška iskustva


»Na polju zapošljavanja, obrazovanja i drugih sfera društvenog života katolici su sistemski dovedeni u neravnopravan položaj« u BiH, izjavio je Puljić, osvrćući se »sa zabrinutošću na pojačanu islamizaciju u BiH«.


»Nitko iz vlade nema hrabrosti da nešto poduzme u vezi ovih dešavanja«, prenijeli su mediji Puljićevu zabrinutost navodima medija da u BiH djeluje tri do pet tisuća vehabija.IZ BiH odgovorila je žestokim priopćenjem.

»Mogao je kardinal Puljić obavijestiti svoju braću katolike o broju ubijenih muslimana Bošnjaka u Ahmićima, mogao ih je informirati o tome tko je srušio Stari most u Mostaru, mogao im je kazati i broj muslimana Bošnjaka koji su bili zatočeni u logorima po Hercegovini koje su držali Hrvati katolici, mogao je kardinal Puljić svojoj braći kazati i broj optuženih katolika Hrvata za ratni zločin u BiH«, stoji, uz ostalo, u odgovoru IZ kardinalu Puljiću.


Komentirajući taj odgovor u intervjuu Katoličkoj tiskovnoj agenciji BiH, Puljić je kazao kako mu je žao što mediji »nisu sasvim točno prenijeli« što je kazao u Njemačkoj, te su citirali samo dio njegovih izjava. Potvrdio je, međutim, kako se »mora priznati da postoje određena teška iskustva u vezi s vehabijama, pa ne treba čuditi što se ukazuje na strah u vezi s njihovim učenjem i djelovanjem«.


Požalio se i na neravnopravnost crkve u većinski muslimanskim područjima BiH: »Spomenuo sam i primjer Sarajeva u kojem vlasti daju dozvole za izgradnju džamija dok mi ni nakon trinaest godina traženja ne uspijevamo dobiti dozvolu za izgradnju crkve na Grbavici«, kazao je.


Puljić općenito smatra da u BiH »onaj koji je jači smatra da ima privilegije u odnosu na manjinu. Tako se događa na cijelom prostoru BiH«.


Bliskost inkviziciji


Te su kardinalove izjave poslužile kao novi razlog za napad IZ BiH, koja je Puljića optužila za – bliskost inkviziciji. »Problem je što se počne sa lovom na vehabije a završi  logorima, progonima, ubijanjima  i genocidom nad običnim, finim, starim muslimanima Bošnjacima. Zar nije bilo tako devedesetih godina prošlog vijeka? Počelo se sa islamskim fundamentalistima, a završilo sa logorima u Gabeli, Dretelju i teškim zločinom u Ahmićima nad muslimanima Bošnjacima«, napisala je IZ BiH u priopćenju.


Uime reis-ul-uleme Mustafe Cerića, Puljić je u priopćenju pozvan »da njih dvojica posjete sva mjesta gdje zajedno ili jedni pored drugih žive katolici i muslimani, uključujući Travnik i Bugojno, ali i Mostar i Prozor, te da se na licu mjesta uvjere u jednakopravnost svojih vjernika, kako tamo gdje su katolici Hrvati većina, tako i tamo gdje su muslimani Bošnjaci većina«.