Obljetnica neovisnosti Poljske

VIŠE OD 200.000 LJUDI NA ULICAMA VARŠAVE Vladini dužnosnici marširali zajedno s fašistima

P. N.

Reuters

Reuters

Neki su prosvjednici danas uzvikivali 'Dolje EU', no ovaj put nije bilo transparenata bijelih rasista, kakvi su viđeni na prošlogodišnjem maršu.



Poljski lideri obilježili su stotinu godina neovisnosti zemlje marširajući Varšavom, dok je iza njih koračalo 200.000 prosvjednika među kojima su bili pripadnici ekstremno desničarskih skupina i neofašistički aktivisti iz Italije, javlja Reuters. 


Stota godina neovisnosti Poljske se podudara sa stotom godišnjicom završetka Prvog svjetskog rata, a poljski konzervativci i oporba žestoko su zavađeni.


Varšavska je gradonačelnica skoro cijelo desetljeće zabranjivala marš ekstremnih desničara, no ovaj put sud ju je u tome onemogućio. 




Vlada se naime ove godine dogovorila s organizatorima prosvjeda u zadnji trenutak da će se održati zajednički marš kojim bi se obilježila 100. obljetnica poljske nezavisnosti. 


Oko tog se marša već unaprijed vodila žustra debata, a glavno je pitanje bilo da li vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) prešutno podržava skupine koje vuku korijene iz fašističkih i antisemitskim pokreta. 


Oporba bojkotirala marš


Stranka PiS došla je na vlast 2015. godine i Poljska se od tada sve više izolirala u Europi uslijed optužbi da njena vlast teži autoritarnoj vladavini.


Oporbene stranke bojkotirale su današnji marš, javlja BBC. 


Neki su prosvjednici danas uzvikivali ‘Dolje EU’, no ovaj put nije bilo transparenata bijelih rasista, kakvi su viđeni na prošlogodišnjem maršu koji je okupio 60.000 ljudi.


marš ekstremnih desničara, fašisti, neonacisti, Poljska, Varšava, Foto Reuters


marš ekstremnih desničara, fašisti, neonacisti, Poljska, Varšava, Foto Reuters



Vladini su dužnosnici koračali na priličnoj udaljenosti od prosvjednika, a odvojene su ih držale i snage sigurnosti.  


Duda: Ispod naših zastava ima mjesta za svakoga


‘Hvala što ste ovdje za Poljsku i što ste donijeli poljsku zastavu za koju su naši očevi i djedovi prolijevali krv’, reako je polsjki predsjednik Andrzej Duda, saveznik stranke PiS. 


‘Ispod naših zastava ima mjesta za svakoga’, nadodao je Duda. 


Nekoliko stotina metara iza kolone vladinih dužnosnika, prosvjednici su nosili transparente s natpisom ‘Bog, čast, domovina’ noseći baklje. 


Neki su uzvikivali ‘Ponos, ponos, nacionalni ponos’ i ‘Jučer je to bila Moskva, danas je Bruxelles taj koji nam uzima suverenitet’. 


marš ekstremnih desničara, fašisti, neonacisti, Poljska, Varšava, Foto Reuters


marš ekstremnih desničara, fašisti, neonacisti, Poljska, Varšava, Foto Reuters



‘Bio je to najveći marš slobodnih Poljaka u slobodnoj Poljskoj koji je ikad viđen’, rekla je glasnogovornica poljske vlade Joanna Kopcinska za agenciju PAP. 


Prošle godine je godišnji marš ekstremnih desničara bio popraćen tranpsarentima s natpisima ‘Čista krv, čisti um’ i ‘Europa će biti ili bijela ili nenaseljena’.


Tada su te poruke potakle zabrinutost zbog rasta ksenofobije u Poljskoj u vrijeme kada se i druge europske zemlje bore s preporodom esktremne desnice. 


Dok PiS tvrdi da ne odobrava antisemitizam i rasizam, kritičari tu stranku optužuju da je stala uz ekstremnu desnicu.  


Dok tvrde da Poljska mora ostati u Europskoj uniji, pripadnici PiS-a odbijaju pustiti u zemlju imigrante s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, te zagovaraju preseljenje što više ovlasti iz Bruxellesa u Varšavu i druge glavne gradove europskih zemalja. 


Varšava, Poljska, marš ekstremnih densičara, fašisti, naonacisti, Foto Reuters


Varšava, Poljska, marš ekstremnih densičara, fašisti, naonacisti, Foto Reuters



‘Sjećate li se sramotnih parola prošlogodišnjeg marša? A godinu dana kasnije njihovi autori se sastaju s predsjednikom i premijerom umjesto s tužiteljem’, upozorio je  Marcin Kierwinski, pripadnik političkog centra, prenosi Reuters. 


Neki su sudionici skupa nosili religijske poruke i izražavali protivljenje pobačaju. 


Prije kasnonoćnog dogovora s poljskom vladom o održavaju zajedničkog marša, njegovi organizatori su najavili najveći skup esktremnih desničara koji je održan u Europi zadnjih godina.