Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. listopada 2019.
Britanska premijerka

Unatoč rezultatima referenduma Theresa May odbija mijenjati zakon o pobačaju u Sjevernoj Irskoj

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2018. u 17:32 2018-05-27T17:32:34+02:00

Premijerki May sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva

Britanska premijerka Theresa May u sporu je s ministrima i zastupnicima iz svoje Konzervativne stranke jer je odbila podržati reformu iznimno strogih zakona o pobačaju u Sjevernoj Irskoj, nakon što je Irska na referendumu odlučila ukinuti svoju zabranu. 

Glasači u Irskoj, nekoć snažno katoličkoj državi, podržali su promjenu zakona o pobačaju sa 66 posto, što je puno veći postotak od onog koji su uoči glasovanja predviđale ankete. 

Premijerki May sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva. 

Penny Mourdant, britanska ministrica za žene i jednakost, smatra kako pobjeda oko legalizacije pobačaja treba dovesti do promjene i sjeverno od irske granice. 

"Povijesni i velik dan za Irsku i nadamo se i za Sjevernu Irsku", rekla je Moudraunt. "Ta nada treba biti ispunjena", dodala je. 

Glasnogovornica britanske premijerke je u nedjelju naglasila kako promjenu pravila može provesti samo vlada u Belfastu, no ona ne funkcionira od siječnja prošle godine nakon što je propao dogovor o podjeli vlasti između irskog nacionalističkog Sinn Feina i Demokratske unionističke stranke (DUP).

Od kolapsa vlasti u Belfastu velike odluke za tu regiju donose britanski dužnosnici, a to znači da vlada u Londonu može direktno donositi odluke za Sjevernu Irsku.

Britanska čelnica je u nedjelju na Twitteru "čestitala irskom narodu na njihovoj odluci", no nije otkrila što će to donijeti Sjevernoj Irskoj koja ima jedne od najstrožih zakona o pobačaju u Europi koji ne priznaju silovanje ili malformaciju fetusa kao razloge za taj čin. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.