Formirat će se proširena tampon zona

Ukrajina i pobunjenici potpisali dogovor o povlačenju teškog oružja s bojišnice

Hina

Reuters

Reuters

»Potpisani su dokumenti koji će omogućiti početak povlačenja teškog oružja na čitavoj dužini bojišnice«, rekao je general Oleksandar Rozmaznjin. Premda neki mediji pišu da bi povlačenje snaga moglo početi već u nedjelju, Rozmaznjin je ocijenio da je još rano o tome govoriti, prenosi AFP



KIJEV Ukrajina i proruski pobunjenici na istoku zemlje potpisali su dogovor o povlačenju teškog oružja s bojišnice, rekao je za AFP visoki ukrajinski vojni dužnosnik.


»Potpisani su dokumenti koji će omogućiti početak povlačenja teškog oružja na čitavoj dužini bojišnice«, rekao je general Oleksandar Rozmaznjin. Premda neki mediji pišu da bi povlačenje snaga moglo početi već u nedjelju, Rozmaznjin je ocijenio da je još rano o tome govoriti, prenosi AFP.


Viši pobunjenički zapovjednik Eduar Basurin rekao je da će njegovi ljudi u nedjelju početi dvotjedni proces povlačenja teškog oružja s bojišnice na istoku Ukrajine, objavila je ruska novinska agencija Interfaks a prenosi Reuters.




»Plan je potpisan noćas … Od danas imamo dva tjedna da povučemo teško oružje«, rekao je.


Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je u telefonskom razgovoru da još nije potvrđeno da su pobunjenici počeli povlačiti oružje.


Povlačenje oružja je predviđeno u mirovnom ugovoru iz Minska zaključenom 12. veljače u bjeloruskoj prijestolnici.


Taj proces koji je uvjetovan potpunim prekidom vatre na terenu trebao je početi 17. veljače i završiti se oko 3. ožujka, ali još nije počeo zbog pobunjeničke ofenzive na Debalceve koji su potonji zauzeli prošlog tjedna.Zadnja dva dana borbe su više-manje prestale na dobrom dijelu bojišnice.

Po tom ugovoru nazvanom Minsk 2, obje strane moraju povući »svo teško oružje« kako bi se uspostavila tampon zona širine od 50 do 140 km.


Tako će područja koja su nedavno zauzeta na temelju ovog novog ugovora ući u sastav proširene tampon zone koja je po ugovoru iz rujna 2014. bila široka 30 km.