Američki proizvođač kućanskih aparata

Ukidanje 1.350 radnih mjesta: Talijanska vlada upozorava američki Whirlpool da ne otpušta radnike nakon preuzimanja

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Talijansko ministarstvo za gospodarski razvoj poručilo je u priopćenju da ozbiljno shvaća izvješća o planiranim otkazima, zatraživši od Whirlpoola da "potvrdi obećanje da neće jednostrano otpuštati radnike", uključeno u prošlogodišnji sporazum o preuzimanju Indesita i njegovih 5.150 radnika



RIM - Talijanska vlada pridružila se u četvrtak sindikatima u osudi navodnih planova američkog proizvođača kućanskih aparata Whirlpool da godinu dana nakon preuzimanja talijanskog Indesita ukine 1.350 radnih mjesta.


Talijansko ministarstvo za gospodarski razvoj poručilo je u priopćenju da ozbiljno shvaća izvješća o planiranim otkazima, zatraživši od Whirlpoola da “potvrdi obećanje da neće jednostrano otpuštati radnike”, uključeno u prošlogodišnji sporazum o preuzimanju Indesita i njegovih 5.150 radnika.


Iz ministarstva su kazali da su “jako nezadovoljni” mogućim velikim gubitkom radnih mjesta u Whirlpoolovim pogonima, “od kojih su neki smješteni u dijelovima zemlje ionako teško pogođenima deindustrijalizacijom”.




Ministarstvo se službeno oglasilo nakon što su talijanske novinske agencije prenijele izjave sindikalnih čelnika u vezi sa sastankom s vladinim dužnosnicima, čija su tema bili navodni Whirlpoolovi planovi o povećanju ulaganja i smanjenju broja radnika.


“Unatoč 500 milijuna eura vrijednom četverogodišnjem investicijskom planu i poboljšanoj prognozi proizvodnje u Italiji Whirlpool je naznačio da želi ukinuti 1.350 radnih mjesta, uključujući njih 1.200 u pogonima i 150 u istraživačkim centrima”, kazao je dužnosnik sindikata Uilm Gianluca Ficco.


“Izrazili smo neslaganje i zatražili od Whirlpoola da poštuje sklopljene sporazume – uključujući onaj koji su Indesit i ministarstvo za razvoj potpisali prije nešto više od godinu dana a određuje… da se ne mogu otpuštati radnici”, dodaje Ficco.


“Računamo na pomoć vlade i na to da će se pobrinuti da se taj sporazum u čijem su sklapanju i sami sudjelovali ispoštuje”, naglašava sindikalni čelnik.


Ministarstvo je u priopćenju u kojem se usprotivilo planiranom smanjenju broja radnih mjesta istaknulo da je i dalje spremno pregovarati s Whirlpoolom o modelima njihova očuvanja u što većem obujmu.


Stopa nezaposlenosti u Italiji iznosi 12,7 posto a među mladima penje se čak na 42,6 posto i spada među najveće u Europskoj uniji.