Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Prava djece

UNICEF ima novo izvješće o položaju djece u svijetu: Klimatske promjene izdvojili su kao trenutno najveću prijetnju

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2019. u 7:13 2019-11-18T07:13:08+01:00

Priznaju ujedno da napredak nije ravnomjeran pa tako mališanima mlađima od pet godina iz najsiromašnijih obitelji u zemljama u razvoju prijeti dvostruko veća opasnost umiranja od uzroka koji su mogli biti prevenirani nego onim bogatijima

Djeca širom svijeta žive sve dulje i zdravije ali su suočena s novim prijetnjama, poput promjene klime, konstatira UNICEF u izvješću objavljenom u ponedjeljak povodom obilježavanja 30. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta 20. studenog 1989. godine. Konvenciju je u međuvremenu potpisalo 196 država a Hrvatska ju je prihvatila 1991. godine.

Među najvećim postignućima u proteklih 30 godina u UNICEF-u ističu pad stope mortaliteta djece mlađe od pet godina za 60 posto.

Dodaju i da više djece danas ide u osnovnu školu no što je bio slučaj prije 30 godina i dječja su prava u mnogim zemljama pretočena u zakone.

Priznaju ujedno da napredak nije ravnomjeran pa tako mališanima mlađima od pet godina iz najsiromašnijih obitelji u zemljama u razvoju prijeti dvostruko veća opasnost umiranja od uzroka koji su mogli biti prevenirani nego onim bogatijima.

U protekla tri desetljeća ostvaren je impresivan napredak u borbi za prava djece ali »namanje šansi i dalje imaju oni najsiromašniji i najranjiviji«, konstatira čelnica UNICEF-a Henrietta Fore.

Samo polovina siromašne djece u supsaharskoj Africi cijepljena je protiv ospica a nekim djevojčicama danas prijeti veća opasnost ranog ulaska u brak nego što je bio slučaj 1989., utvrdili su u UNICEF-u.

Najveću prijetnju djeci predstavljaju ipak posljedice klimatske krize, drže u UNICEF-u.

»Pored kontinuiranih izazova na području zdravlja, prehrane i obrazovanja, djeca se danas moraju boriti i s novim prijetnjama, poput promjene klime, zlostavljanja na Internetu i kibernetičkog vršnjačkog nasilja«, dodaje Fore.

Da bi se poboljšao život mališana, potrebe su »inovacije, nove tehnologije, politička volja i više resursa«, poručuje čelnica UNICEF-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze