Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2
Sutra: 6° 6° 2
29. siječnja 2020.
Švedska

U švedskom Malmeu mali skup simpatizera protuislamističke Pegide i veliki skup antirasista

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2015. u 0:00 2015-02-10T00:00:41+01:00

Tridesetak osoba koje su se u ponedjeljak navečer na poziv protuislamističkog pokreta Pegide prvi put okupile u Malmeu, u Švedskoj, našlo se sučelice više od 3000 sudionika skupa protiv rasizma, doznaje se od policijskog izvora

STOCKHOLM  Tridesetak osoba koje su se u ponedjeljak navečer na poziv protuislamističkog pokreta Pegide prvi put okupile u Malmeu, u Švedskoj, našlo se sučelice više od 3000 sudionika skupa protiv rasizma, doznaje se od policijskog izvora.

U vrijeme planiranog početka skupa televizije su pokazivale prostor okružen ogradom i velikim brojem redarstvenika na glavnom trgu u središtu grada na kojemu su se okupili pristaše Pegide oko kojih se okupio velik broj ljudi koji su im zviždali.

Manje od deset osoba ušlo je na taj prostor noseći švedske zastave. Drugi prosvjednici koji su podupirali Pegidu bili su na drugome mjestu.

Malme, treći po veličini grad u Švedskoj, kulturno je najšarolikiji u zemlji i ima veliku muslimansku zajednicu koja se neprestano širi zbog dolaska izbjeglica iz Sirije.

Velik broj antirasista bio je očekivan u tom gradu tradicionalno sklonom ljevici.

Okupilo se više od 3000 ljudi, oko stoput više nego pristaša Pegide, rekao je za AFP glasnogovornik policije u Malmeu Lars Foerstell.

»Potpora je još i veća«, rekao je na javnoj televiziji SVT organizator antirasističkog skupa Henrik Roennquist. Nije dobio odobrenje za mimohod kroz grad jer se policija bojala izgreda.

Pegida (njemačka kratica za Europski domoljubi protiv islamizacije Zapada) nikla je iz prosvjeda koji su 20. listopada počeli u Dresdenu, u Njemačkoj i sve su se više širili, tako da su 12. siječnja nakon džihadističkih napada u Parizu okupili 25.000 ljudi.

Premda se pokret preselio u druge dijelove Europe, odziv na njegove skupove u Njemačkoj je oslabio nakon ostavke njegova osnivača 21. siječnja pošto je u novinama objavljena njegova fotografija na kojoj je prikazan kao Adolf Hitler i nakon odlaska nekoliko čelnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze