Zaoštravanje

U sukobima u Venezueli poginulo pet ljudi. Rusi oštro protiv američke intervencije: ‘To bi bila katastrofa’

Hina

Reuters

Reuters



Pet je osoba poginulo, a 233 su uhićene tijekom sukoba prošloga tjedna u Venezueli do kojih je došlo u trenutku prosvjeda pokrenutih pozivom Juana Guaidoa na vojnu pobunu protiv Nicolasa Madura, objavio je državni tužitelj Tarek William Saab.


»Uhićeno je oko 233 ljudi, a poginulo je pet osoba. Svi se slučajevi istražuju«, rekao je Saab u televizijskom intervjuu.


Prethodni podaci nevladinih organizacija, četiri su osobe poginule u sukobima koji su izbili tijekom prosvjeda u utorak i srijedu u cijeloj Venezueli.




Prosvjede je pokrenuo poziv na pobunu oporbenog čelnika Juana Guaidoa vojnim snagama. On se pojavio prošloga utorka u zoru u blizini baze u Caracasu, tvrdeći da ima potporu skupine vojnika koji su se priključili pobuni.


Njegov poziv nije prihvaćen istoga trena. Predsjednik Nicolas Maduro iste je večeri izjavio da je spriječio »pučističku čarku« te je obećao da će kazniti »izdajice«. Glavni stožer potvrdio je svoju lojalnost šefu države.


Američka vojna intervencija u Venezueli bila bi katastrofalna i neopravdana, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak u Finskoj nakon sastanka s američkim kolegom Mikeom Pompeom koji je kazao da su razgovarali o nizu tema i da žele napredovati u pitanjima gdje im se interesi poklapaju. 


Dvojica ministara susrela su se na rubu sastanka Arktičkog vijeća u Finskoj. Tu organizaciju čine Kanada, Danska (s Grenlandom), Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska i SAD i predstavnici autohtonog stanovništva.


Lavrov je na konferenciji za medije rekao da je susret bio konstruktivan i da su napredovali u pitanju strateške nuklearne stabilnosti i ustvrdio da svjetski čelnici ne planiraju »nepromišljeno vojno rješenje» za Venezuelu.


Bilo koja vojna intervencija »bila bi katastrofalna«, rekao je Lavrov. 


Ustvrdio je da je siguran da će ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump imati priliku susresti se još jednom nakon sastanka u Helsinkiju prošle godine.


Washington u Venezueli podržava čelnika oporbe i samoproglašenog privremenog predsjednika Juana Guadioa, a Moskva je svoje vojne savjetnike poslala snagama koje su odane predsjedniku Nicolasu Maduru, prenosi dpa.


»Održali smo dobar razgovor. Pokrili smo širok spektar tema«, rekao je Pompeo, kao prenosi Reuters.


»Naši su interesi sasvim različiti… Želimo pokušati pronaći način da ostarimo napredak u pitanjima gdje se naši interesi preklapaju«, rekao je Pompeo. 


Lavrov se u nedjelju u ruskoj prijestolnici susreo s ministrom vanjskih poslova Jorgeom Arreazom koji je poslije rekao da bi se broj ruskih vojnih savjetnika u njegovoj državi mogao povećati.