Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
23. travnja 2019.
Bizarna doprema iz Crne Gore

U strahu od Hrvata, Slovenci podmornicu za muzej dovoze kopnom!

U strahu od Hrvata, Slovenci podmornicu za muzej dovoze kopnom!
U strahu od Hrvata, Slovenci podmornicu za muzej dovoze kopnom!
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2011. u 18:53 2011-04-12T18:53:56+02:00

Nekadašnja diverzantska »džepna« podmornica UNA 913, razmontirana je i u Crnoj gori ukrcana na kamione, kojima će na dug put do Slovenije, jer onim najkraćim, preko Hrvatske, ne može

Hrvatska ne gleda blagonaklono na crnogorsku darovnicu Slovencima jer je riječ o zajedničkoj imovini, koja je predmet sukcesije.

Ono što je zapravo trebala biti svečana primopredaja jedne rashodovane jugoslavenske podmornice, a koja bi uskoro trebala postati najvažnijim eksponatom vojnog muzeja u Pivki, čime su se Crnogorci zahvalili Sloveniji za svesrdnu potporu na njihovu putu prema Europskoj uniji, odigralo se skoro u tajnosti. 

Nekadašnja diverzantska »džepna« podmornica UNA 913, dugačka skoro 19, široka 2,7, a visoka 3,4 metra, razmontirana je i ukrcana na kamione, kojima će na dug put do Slovenije.
Dug put, jer onim najkraćim, preko Hrvatske, neće smjeti. Hrvatska, naime, ne gleda blagonaklono na crnogorsku darovnicu Slovencima, budući da je riječ o još uvijek zajedničkoj imovini, koja je predmet sukcesije, i koju nitko nema pravo dijeliti bez suglasnosti svih sljednica bivše države, pa tako i Hrvatske.

Slovenci takvo objašnjenje ne prihvaćaju. Štoviše, uvjereni su kako im Hrvati na taj način žele osporiti pomorsku tradiciju, zbog čega skupa i komplicirana operacija postaje vrijedna tolikog truda. 
Upravo zbog tog razloga podmornica, koja već odavno nije u plovnom stanju, nije smjela biti otegljena do Slovenije morem – iako bi to bilo najlogičnije – jer se Slovenci plaše da bi je Hrvati mogli zaplijeniti tijekom tegljenja preko hrvatskog teritorijalnog mora, koje Slovenci ne mogu zaobići na putu do koparske luke. 

Javljajući kako je podmornica u utorak krenula s mola crnogorske mornarice u Pristanu te je prebačena u kamione, crnogorske Vijesti – sudjelujući tako u strogoj crnogorsko-slovenskoj konspiraciji, ne otkrivaju kojim su putem kamioni krenuli do Pivke.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka