Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
17. veljače 2019.
Pokušao oteti oružje vojnikinji

U pariškoj zračnoj luci Orly ubijen radikalizirani musliman koji je jutros izveo napad na sjeveru Pariza

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2017. u 11:43 2017-03-18T11:43:00+01:00

"Postoji mogućnost terorističkog motiva, no to je nešto što će utvrditi pravosudni sustav, te će to učiniti u naredno vrijeme", rekao je glasnogovornik Brandet

NOVO, 14.37 Napadač koji je u subotu ubijen u pariškoj zračnoj luci Orly pokušao je oteti jurišnu pušku od vojnikinje "u iznimno nasilnom napadu" na nju prije no što je upucan, izjavio je glasnogovornik francuske vojske. 

Benoit Brulon, glasnogovornik francuskih protuterorističkih snaga, rekao je da je vojnikinja u dobrom stanju, navodi Reuters. 

U razgovoru za televiziju BFM otkrio je da je ta članica zračnih snaga pala na pod dok se borila sa svojim napadačem. 

"Tada su njezini kolege otvorili vatru kako bi zaštitili nju i ljude u blizini", dodao je Brulon.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je u odvojenoj izjavi rekao kako je "moguće", no da još treba biti utvrđeno je li riječ o terorističkom napadu.

"Postoji mogućnost terorističkog motiva, no to je nešto što će utvrditi pravosudni sustav, te će to učiniti u naredno vrijeme", rekao je glasnogovornik Brandet. 

Policija je privela brata i oca napadača, objavili su sudski izvori, naglasivši kako je to rutina u takvim situacijama.

Zapadni terminal zračne luke Orly gdje je promet bio prekinut zbog napada ponovno je otvoren oko podneva, a južni terminal gdje se dogodio napad i dalje je djelomično zatvoren, rekla je uprava zračne luke agenciji AFP. 

11.43 sati Muškarac koji je ukrao vojno oružje u pariškoj zračnoj luci Orly ubijen je, prenosi u subotu agencija France presse pozivajući se na službene izvore.

Talijanska agencija ANSA navodi da je vojnik ustrijelio napadača te da su putnici evakuirani iz zračne luke.

Muškarac kojeg su francuske sigurnosne snage u subotu na pariškome aerodromu Orlyiju ustrijelile nakon što je oteo oružje vojniku, prije toga je na sjeveru Pariza pucao na sigurnosne snage, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. 

Policija je utvrdila da je napadač s Orlyija prije toga u subotu pucao na pripadnika snaga sigurnosti na kontrolnoj točki na sjeveru Pariza oko sedam ujutro i da se radi o radikaliziranom muslimanu kojeg su pratile obavještajne službe.

Tužiteljstvo nadležno za teroristička djela objavilo je u subotu kako je otvorilo službenu istragu slučaja.

Svjedoci kažu da je aerodrom evakuiran nakon pucnjave oko 8.30 ujutro a prema kasnije objavljenim podacima evakuirano je oko tri tisuće putnika iz te druge najveće pariške zračne luke.

Letovi su otkazani s oba terminala Orlyija i dio letova je prebačen na glavni pariški aerodrom Charles de Gaulle.

"Muškarac je oteo oružje te se sakrio u aerodromskoj trgovini  prije no što su ga upucale sigurnosne snage", rekao je glasnogovornik ministarstva za AFP.

Kazao je da u incidentu nitko nije ozlijeđen.   Vojnik kojemu je oteto oružje patrolirao je zračnom lukom u okviru sigurnosnih mjera uvedenih u Francuskoj u siječnju 2015. nakon serije terorističkih napada u glavnom francuskom gradu.

Ministar unutarnjih poslova Bruno Le Roux stigao je u zračnu luku u pariškome južnom predgrađu, dodao je glasnogovornik.

"Čekali smo u redu kad smo čuli tri ili četiri pucnja", rekao je svjedok Frank Lecam. "Cijeli je aerodrom evakuiran", rekao je taj 54-godišnji svjedok.

"Nalazimo se izvan aerodroma, oko 200 metara od ulaza", rekao je Lecam.

"Ovdje se nalaze policajci, ekipe hitne službe i vojnici na više točaka. Policajac nam je rekao da se to dogodilo pored ulaza 37-38 gdje se najavljuju letovi Turkish Airlinesa".

Zračna luka je evakuirana dok policija utvrđuje je li napadač bio sam, prenosi televizijska mreža BFMTV. Prema ministarstvu unutarnjih poslova napadač nije imao eksplozivne naprave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka