Protiv normalizacije

U Prištini veliki prosvjedi protiv sporazuma sa Srbijom, uhićen vođa oporbe

Hina

Reuters

Reuters

Tisuće ljudi okupilo se u subotu u Prištini prosvjedujući protiv sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom i zahtijevajući od vlade da odustane od njega.Prosvjed je organizirala oporba, koja se osobito protivi dijelu sporazuma kojim se predviđa veća autonomija Srba na Kosovu, ali ne želi ni granični sporazum s Crnom Gorom jer smatra da će njime Kosovo izgubiti dio teritorija.

Pripadnici kosovske policije upali su u sjedište oporbenog pokreta Vetevendosje (Samoodređenje), čiji su zastupnici posljednjih tjedana paralizirali rad parlamenta u znak prosvjeda protiv sporazuma sa Srbijom. U sjedištu su pronašli vođu pokreta Albina Kurtija, koji se tamo uputio nakon održanog govora na prosvjednom skupu, i uhitili ga zajedno s još nekolicinom ljudi.


Policijske snage drže u okruženju sjedište pokreta, zbog čega se povremeno sukobljavaju s pristalicama pokreta koji su na ulicama Prištine. Sve ulice oko sjedišta Samoodređenja blokirane su i nekoliko stotina policajaca nikom ne dopušta prolaz, ali većih sukoba zasad nema.