Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
29. veljače 2020.
Josu Ternera

U Francuskoj uhićen bivši vođa baskijske separeatističke organizacije ETA

José Antonio Urruticoechea, poznat pod imenom Josu Ternera / REUTERS
José Antonio Urruticoechea, poznat pod imenom Josu Ternera / REUTERS
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2019. u 10:12 2019-05-16T10:12:28+02:00

Ternera je u Španjolskoj osumnjičen za davanje naloga za izvršenje u bombaškog napada na garnizon španjolske Civilne garde (Guardia civil) 1987. godine u istočnom gradu Zaragozi, prilikom čega je poginulo 11 osoba, a 88 ih je bilo ranjeno

Nekadašnji politički vođa baskijske separatističke organizacije ETA-e, José Antonio Urruticoechea (68), poznat pod imenom Josu Ternera, uhićen je u četvrtak ujutro na jugu Francuske, priopćila je španjolska policija.

Ternera je u Španjolskoj osumnjičen za davanje naloga za izvršenje u bombaškog napada na garnizon španjolske Civilne garde (Guardia civil) 1987. godine u istočnom gradu Zaragozi, prilikom čega je poginulo 11 osoba, a 88 ih je bilo ranjeno.

Ternera je 1998. bio zastupnik u parlamentu Baskije, pokrajine na sjeveru Španjolske. Godine 2002. španjolsko državno odvjetništvo optužilo ga je za napad u Zaragozi. Od tada se nije znalo gdje se nalazi.

U četvrtak je u zajedničkoj operaciji francuske i španjolske policije uhićen u mjestu Sallanches, u francuskim Alpama.

Smatra se da je on u svibnju 2018. godine stajao iza objave o raspuštanju ETA-e te je bio jedan od posljednjih vođa nakon ranijih uhićenja, također u Francuskoj.

Euskadi Ta Askatasuna, na baskijskom jeziku »Baskija i sloboda«, od 1959. godine je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske. Oružanu borbu je prekinula 2011. godine, a oružje predala 2017.

Grupa je prilikom raspuštanja najavila kako će se njeni članovi priključiti političkim nastojanjima za stjecanje nezavisnosti Baskije, regije s oko 2,2 milijuna stanovnika.

Skupini se pripisuje više od 800 ubojstava te je bila na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj.

»Francusko-španjolska suradnja opet je pokazala svoju efikasnost«, poručio je španjolski premijer Pedro Sánchez preko Twittera. »Danas više nego ikada šaljem zagrljaj svim žrtvama terorizma«, dodao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.