Poginulo 280 ljudi

U Egiptu stanje napeto, ali zasad mirno: Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed ElBaradei dao ostavku

Hina

ElBaradei je dao ostavku na mjesto zamjenika predsjednika odbijajući "snositi posljedice odluka s kojima se nije slagao", premijer kojega je imenovala vojska Hazem Beblavi pohvalio je policiju zbog "velike suzdržanosti"



KAIRO - Egipat se u četvrtak priprema na novi dan pod visokom napetošću nakon krvavog rastjerivanja prosvjeda u Kairu kojim se zahtijevao povratak predsjednika Mohameda Mursija a u kojima je smrtno stradalo 280 osoba prema službenim podacima te 2200 po podacima Muslimanskog bratstva.


Nijedan incident nije zabilježen u četvrtak ujutro u zemlji gdje je došlo do smirivanja u srijedu manje od sat vremena nakon stupanja na snagu policijskog sata.


Smirivanje bi moglo biti samo privremeno jer je napetost i dalje visoka u zemlji gdje su islamisti pozvali na nove prosvjede dok su snage reda upozorile da neće dopustiti nikakvo okupljanje, nakon što su preuzele nadzor nad dva trga u Kairu gdje su pristaše Mursija kampirale mjesec i pol dana.




Nakon dana smrtonosnih sukoba, vlasti su uvele izvanredno stanje i policijski sat u pola pokrajina, među kojima u onima u kojima se nalaze Kairo i Aleksandrija.


Egipatske vlasti objavile su da je poginulo 235 civila i 43 policajca u zemlji. No brojka je vjerojatno viša s obzirom da je novinar agencije France presse izbrojao 124 tijela samo na Trgu Raba al-Adavija, glavnom uporištu pro-Mursijevih prosvjednika u Kairu, gdje je ministarstvo zdravstva izbrojalo 61 mrtvu osobu.


Muslimansko bratstvo objavilo je da je 17-godišnja kći jednog od njihovih glavnih čelnika Muhameda al-Beltaguija također ubijena. Ukupno Muslimansko bratstvo govori o 2200 mrtvih i više od 10.000 ranjenih.


Dok je dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed ElBaradei dao ostavku na mjesto zamjenika predsjednika odbijajući “snositi posljedice odluka s kojima se nije slagao”, premijer kojega je imenovala vojska Hazem Beblavi pohvalio je policiju zbog “velike suzdržanosti”.


Međunarodna zajednica koja je pokušala s posredovanjem kako bi se izbjegao dramatičan ishod osudila je upotrebu nasilja za rastjerivanje dva okupljališta tisuća islamista pristiglih sa ženama i djecom zahtijevati povratak na vlast prvog demokratski izabranog predsjednika u zemlji.


SAD snažno osudio nasilje 


SAD snažno osuđuje nasilje u Egiptu, poziva na okončanje izvanrednog stanja što je prije moguće i poziva sve strane na traženje političkog rješenja, izjavio je u srijedu američki državni tajnik John Kerry.”Današnji događaji su za žaljenje i rade protiv težnji Egipta za mirom i istinskom demokracijom”, kazao je Kerry novinarima u State Departmentu. Prema njegovim riječima, “Egipćani u vladi i izvan nje moraju ustuknuti, smiriti stanje i izbjeći daljnji gubitak života”.


Nakon što je u sukobima sa snagama sigurnosti ubijeno više od 200 osoba, pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, SAD je priopćio da i dalje razmatra politiku pomoći Egiptu.


“S obzirom na današnja događanja i ona u protekla dva tjedna nastavit ćemo ne samo pratiti zbivanja već ćemo i preispitati posljedice po naše šire odnose, uključujući i pomoć”, kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.


Godišnja američka, uglavnom vojna pomoć Egiptu iznosi 1,55 milijardi dolara. Egipat je jedan od ključnih američkih saveznika na Bliskom istoku.