Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.

Tvrdi da im je EU uteg oko vrata: Johnson kaže da Britanija u slučaju tvrdog brexita neće platiti 39 milijardi funti

 foto: REUTERS/Geoffroy Van Der Hasselt
foto: REUTERS/Geoffroy Van Der Hasselt
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2019. u 20:35 2019-08-25T20:35:57+02:00

"Mislim da cijela Europska unija razumije da, ako izađemo bez sporazuma, više nismo zakonski obvezni platiti tih 39 milijardi", rekao je Johnson za Sky News kada su ga upitali je li obavijestio čelnike EU-a da ne planira isplatiti ranije dogovoren iznos

BIARRITZ - Britanski premijer Boris Johnson rekao je danas da, ako Britanija iz Europske unije izađe bez sporazuma, zakonski više neće biti obvezna platiti 39 milijardi funti za izlazak koje je s EU-om dogovorila njegova prethodnica Theresa May.

Britanski su mediji ranije izvijestili da će Johnson iskoristiti sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom na marginama summita G7 da mu najavi kako će Velika Britanija, ako izađe iz EU-a bez sporazuma, platiti manje od 10 milijardi funti.

Televizija Sky News izvijestila je da će platiti iznos od 9 milijardi, dok je Sunday Times rekao da su odvjetnici britanske vlade zaključili da je država obvezna platiti samo oko 7 milijardi funti.

"Mislim da cijela Europska unija razumije da, ako izađemo bez sporazuma, više nismo zakonski obvezni platiti tih 39 milijardi", rekao je Johnson za Sky News kada su ga upitali je li obavijestio čelnike EU-a da ne planira isplatiti ranije dogovoren iznos.

"Kao što sam rekao puno puta, 1. studenog ćemo imati značajan ostatak od tih 39 milijardi kojima ćemo podržati naše farmere i uložiti u razne druge sektore", rekao je britanski premijer.

Istovremeno, američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je pohvalio Johnsona kazavši da je "pravi čovjek" za brexit.

Trump se činio uvjerenim da se trgovinski sporazum s Britanijom nakon brexita može postići "vrlo brzo", dok je Johnson bio manje optimističan, no izrazio je jasan interes za postizanje dogovora čim Velika Britanija izađe iz Europske unije.

"Napravit ćemo velik trgovinski dogovor, veći od bilo kojeg koji smo ikada imali s Velikom Britanijom", rekao je Trump tijekom sastanka s Johnsonom na summitu u Biarritzu.

Dodao je da nakon brexita britanski narod "više neće imati uteg oko vrata", misleći pritom na Europsku uniju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.