Zveckanje oružjem

Tviteraš, vječni student i orguljaš: Tko je slovenski parlamentarac koji bi u rat s Hrvatskom oko zaljeva?

Denis Romac

Žan Mahnič strelovito se uzdiže u SDS-u / Foto SDS

Žan Mahnič strelovito se uzdiže u SDS-u / Foto SDS

Mahnič tvrdi da su hrvatski specijalci već spremni i da je sukob u Piranskom zaljevu moguć ako Slovenija pokuša jednostrano primijeniti arbitražnu odluku na moru



RIJEKA – Skandalozna izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za obranu, na kojoj bi se trebalo raspravljati o »spremnosti slovenske vojske da provede arbitražnu presudu«, ipak će se održati, iako će je zastupnici vladajuće koalicije vjerojatno bojkotirati. Mlađahni Žan Mahnič, rođen 1990. godine, koji predsjeda odborom za obranu, ne želi poslušati premijera Miru Cerara, koji je Mahniča, člana opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, više puta pozivao da je otkaže.


Cerar je uzalud objašnjavao da Slovenija zagovara politiku nenasilja i zauzima se za mirnu provedbu arbitražne odluke, smatrajući da to valja osigurati političkim putem.


Iako mnogi u Mahničevoj odluci prepoznaju Janšin rukopis, iz Janšine stranke poručuju da SDS podržava svog parlamentarnog zastupnika, ali da je inicijativa njegova.


Tvrdoglav mladić




Tko je, dakle, taj tvrdoglavi mladić, koji je uspio isprovocirati slovenski politički vrh? Mahničevo neodgovorno zveckanje oružjem, naime, vjerojatno se može objasniti činjenicom da on, pored toga što je očito pod velikim utjecajem svojih političkih pokrovitelja, pripada generaciji koja je odrastala nakon zadnjih balkanskih ratova, i koja na vlastitoj koži nije iskusila posljedice ultranacionalističke politike koju propagira. U njegovoj biografiji na stranicama SDS-a piše da je rođen u Kranju, te da je uz gimnaziju pohađao i glazbenu školu u kojoj je svirao klavir i orgulje. Nakon završetka gimnazije upisao je studij obrane, koji još nije završio. Kao student radio je u nekoliko poduzeća, ali se onda okrenuo politici. Godine 2008. se upisao u SDS, gdje je strelovito napredovao. Ubrzo je postao predsjednik stranačke omladine, a na izvanrednim izborima 2014. izabran je u parlament.



Militantna retorika iz Slovenije dobila je veliki publicitet na hrvatskim portalima, a na jednome je jučer osvanula i podjednako neprimjerena anketa, koja je pozivala čitatelje da odgovore na pitanje bi li dobrovoljno otišli u rat, ako Hrvatska uistinu zarati sa Slovenijom



Tamo se istaknuo provokativnim i klevetničkim izjavama, poput one u kojoj je zastupnike vladajuće koalicije nazvao »petokolonašima« i »protivnicima slovenske samostalnosti«, iako je među njima bilo i zastupnika koji su se borili u slovenskom ratu za samostalnost 1991. Njihovo zgražanje nad njegovom izjavom, za koju su rekli da je prešla sve granice dopustivoga, Mahniča nije previše uzbudilo. »Očito su se prepoznali«, poručio je tada na Twitteru.


Na podjednako provokativan način Mahnič sada reagira i sada, poručivši mu putem Twittera da ga ne čudi da »bivši jugooficiri ne shvaćaju ulogu parlamentarnog odbora za obranu u demokraciji«, ali da ga »šokira što to ne shvaća ustavni pravnik Miro Cerar«. Umjesto što vrši pritisak na njega i zakonodavnu granu vlasti, Mahnič smatra da bi Cerar trebao brinuti o tome kako će osigurati slovenske interese u Piranskom zaljevu.


Obalna straža


Svoju inicijativu obrazlaže tvrdnjom da je Hrvatska u okolicu Umaga i Pule uputila svoje brodove obalne straže, na kojima su zapravo pripadnici vojnih specijalaca, tvrdeći da Cerar zna da Hrvatska neće dopustiti implementaciju arbitražnog pravorijeka u Piranskom zaljevu i crtu sredine »braniti svim sredstvima«. Zbog toga želi na zatvorenoj sjednici odbora upitati Cerarovu vladu kakvi su njezini scenariji ako dođe do konflikta. Pozivajući se na informacije iz Cerarovog ureda, Mahnič tvrdi da je sukob u Piranskom zaljevu moguć ako Slovenija pokuša jednostrano primijeniti arbitražnu odluku na moru.



Čini se da je hrvatski premijer Andrej Plenković ozbiljno shvatio “zveckanje oružjem” iz Slovenije. Kako doznajemo, za danas je najavio održavanje sastanka s čelnicima svih parlamentarnih stranaka. (J. M.)



Unatoč političkom osporavanju, Mahničeva inicijativa nailazi na simpatije u jednom dijelu slovenske javnosti, koje je ionako uvjereno da se slovenska strana u ovom sporu ponaša neodlučno i popustljivo.


Na provokaciju iz Slovenije jučer je reagirao hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je u intervjuu Hrvatskom radiju poručio da u slovenskoj politici ima »osebujnih likova«, kakvih, kako je rekao, ima i u drugim susjednim zemljama. »Mi to akceptiramo, ali ne dramatiziramo«, kazao je Božinović, poručivši da hrvatska policija nadzire i kontrolira sve što je nadzirala i kontrolirala posljednjih 20 godina.