Čekaju se pojedinosti o incidentu

Turska srušila ruski zrakoplov, NATO solidaran sa svojom članicom te podržava njezin teritorijalni integritet

Hina

Reuters

Reuters

Sirijski pobunjenici tvrde da su ubili oba pilota, a neimenovani dužnosnici turske vlade kažu da su obojica možda još živa i da rade na njihovu oslobađanju



Europska unija pozvala je u utorak na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin “očita agresija” i terorizam.


“U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakopova, svi moramo ostati hladne glave i mirni”, napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru. 


Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i nalgasila da je “važno izbjeći eskalaciju”. 




“Izvanredni sastanak” Vijeća NATO-a, glavnog foruma za političku konzultaciju NATO-a predviđen je u utorak u Bruxellesu. 


U tom su vijeću predstavnici 28 zemalja članica NATO-a među kojima je i Turska. 


Čelnici zemalja članica Europske unije trebaju u nedjelju s Turskom održati sastanak o migrantskoj i izbjegličkoj krizi.


Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada osudio je tursko rušenje zrakoplova kao “očitu agresiju” protiv suvereniteta Sirije.


“To pokazuje da se turska vlada svrstala na stranu terorizma i da podržava terorističke skupine koje su počele padati pod udarcima sirijske vojske”, rekao je ivojni izvor koji je citirala državna agencija Sana. 


Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u utorak je izjavio kako se nada da tursko rušenje ruskog zrakoplova u blizini granice sa Sirijom neće ugroziti pregovore o rješenju sirijskoga građanskog rata.


“Moramo se nadati da ovaj događaj neće unazaditi ohrabrujuće prve pregovore, koji nude malu nadu da će sirijski sukob deeskalirati”, kazao je Steinmeier u Berlinu.Britanski premijer David Cameron snažno je potaknuo Rusiju i Tursku na izravne pregovore o srušenome ruskom zrakoplovu, da bi se izbjegla eskalacija sukoba i potencijalno ponavljanje sličnog incidenta, kazala je u utorak njegova glasnogovornica.


“Premijer je snažno ohrabio premijera Davutoglua da zajamči izravnu komunikaciju između turske i ruske strane o ovom incidentu”, rekla je glasnogovornica, dodavši da je britanski premijer s Davutogluom razgovarao ranije u utorak.


NOVO 21.37 NATO je u utorak izrazio solidarnost s Turskom nakon što su njezine snage oborile ruski vojni zrakoplov te pozvao Ankaru i Moskvu da rade na smanjenju napetosti.”Kao što smo više jasno rekli, mi smo solidarni s Turskom i podržavamo teritorijalni integritet naše saveznice u NATO-u, Turske. Ranije sam izražavao zabrinutost zbog implikacija vojnih akcija Ruske Federacije u blizini granica NATO-a”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon izvanrednog sastanka Svjernoatlanskog vijeća na razini veleposlanika.


Stoltenberg je pozvao na Ankaru i Moskvu na smirivanje napetosti. “Diplomacija i deeskalacija su važni za rješevanje ove situacije”, rekao je.


Sjevernoatlantsko vijeće se sastalo na zahtjev Turske, koja je željela upoznati saveznike s današnjim incidentom.


Turski vojni zrakoplov srušio je u utorak ruski zrakoplov u blizini tursko-sirijske granice.


 NOVO 20.56 Jedan ruski pilot ubijen je, a za drugim se još traga nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov u Siriji, objavila je u utorak ruska vojska, prenose agencije. 


Piloti su se katapultirali nad sirijskim teritorijem, pri čemu je jedan ubijen vatrom sa zemlje, rekao je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj.


Potraga i akcija spašavanja u kojoj sudjeluju dva helikoptera MI-8 je u tijeku, dodao je.


Sirijski pobunjenici tvrde da su ubili oba pilota, a neimenovani dužnosnici turske vlade kažu da su obojica možda još živa i da rade na njihovu oslobađanju.


Rusko ministarstvo obrane također je suspendiralo sve vojne kontakte s Turskom, a ruski ratni brodovi rasporedit će se u vodama uz zapadnu sirijsku pokrajinu Latakiju, prenijele su agencije.


NOVO 19.56 Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande u utorak su pozvali Moskvu i Ankaru da smanje napetosti nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni prostor.


I dok se još uvijek čekaju pojedinosti tog incidenta, Obama je kazao da je sada njegova glavna zadaća pobrinuti se da cijela stvar ne izmakne kontroli.


“Moj glavni prioritet je da se pobrinem da situacija ne eskalira”, rekao je Obama, dodajući da je sada trenutak da obje strane “ustuknu” i odluče što je u njihovom najboljem interesu.


“Moramo spriječiti eskalaciju. Bilo bi jako štetno da stanje eskalira”, pridružio se Hollande.


Turska je u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov blizu granice sa Sirijom, tvrdeći da je Suhoj-24 povrijedio turski zračni prostor. Incident je izazvao oštre osude Rusije koja je obećala da će Turska osjetiti ozbiljne posljedice svog čina. Američki dužnosnici su kazali da je “upad” ruskog ratnog zrakoplovstva u turski zračni prostor trajao vrlo kratko.


“Sada je najvažnije da se pobrinemo da Rusi i Turci međusobno razgovaraju, da otkriju što se točno dogodilo i poduzmu mjere koje će spriječiti bilo kakvu eskalaciju”, rekao je Obama, istaknuvši pritom da “Turska, kao svaka druga zemlja, ima pravo braniti svoj teritorij i svoj zračni prostor”.


Obama i Hollande, koji se nalazi u posjetu Bijeloj kući, su na konferenciji za novinare kazali da su posebno razgovarali o jačanju zračnih udara u Siriji i Iraku na džihadiste Islamske države koji su preuzeli odgovornost za napade u Parizu te se složili da je iznimno važno da Turska zatvori svoju granicu i spriječi prolaz ekstremista u Europu.


Obama je poručio da  su “Amerikanci bez obzira na sve, uvijek uz svoje prijatelje i u dobru i u zlu”.


“SAD i Francuska su ujedinjene i potpuno solidarne u nakani da skroje pravdu tim teroristima i obrane svoje nacije”, kazao je Obama. Bez obzira što je najavio još snažnije zračne udare po IS-u, Hollande je čvrst u odluci da u borbu protiv sunitskih ekstremista neće u Siriju poslati kopnene snage.


“Francuska neće vojno intervenirati kopnenim snagama”, kazao je Hollande. Iako nije novinarima dao vremenski rok do kojeg bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad odstupio s vlasti, kazao je da to “mora biti što je moguće prije”.


Obojica predsjednika su se složila da ruski napadi na umjerenu sirijsku oporbu isključivo idu u korist Asadovog režima i služe produljenju njegove vladavine.


NOVO 18.55 Sirijski pobunjenici uništili su raketom ruski helikopter, nedugo nakon što je prisilno sletio blizu područja pod vladinom kontrolom u pokrajini Latakija, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava. 


Pobunjenička skupina, koja raspolaže američkim raketama Tow, tvrdi da su njezini pripadnici helikopter u letu pogodili protutenkovskom granatom. Kasnije su objavili video snimku na kojoj letjelica eksplodira pošto ju je jedan borac pogodio još jednom raketom.


U opservatoriju kažu da je u helikopteru bilo najmanje deset osoba, ali su svi pobjegli prije nego što je raznesen.


Rusko ministarstvo nije komentiralo taj incident.


NOVO 18.29 Ruski pilot zrakoplova Su-24 koji je u utorak srušila Turska na sjeverozapadu Sirije ubijen je, a njegov kolega se vodi kao nestao, tvrde pobunjenički izvori i aktivisti sirijske oporbe, no Turska uvjerava da su obojica pilota živa i da pregovara o njihovu oslobađanju.


Pilota srušenog ruskog zrakoplova ustrijelili su pripadnici oporbenih snaga dok se padobranom spuštao pošto se katapultirao iz zrakoplova, rekli su sirijski pobunjenici i predstavnici oporbe.Na snimkama koje kruže društvenim mrežama vidi se tijelo za koje tvrde da pripada pilotu, okruženo pobunjenicima iz različitih sirijskih skupina.

Fahdi Ahmed, glasnogovornik pobunjeničke skupine Prva obalna fronta rekao je za AFP da je “ruski pilot ustrijeljen dok se spuštao padobranom” na  Džabal Turkman (Turkmenska gora), u pokrajini Latakiji.


“Deseta brigada (druga pobunjenička skupina) prenijela je tijelo Rusa u zajedničku pobunjeničku operativnu bazu” na tom području, dodao je Omar Džablavi, militant koji surađuje s pobunjenicima u tom sektoru.


Nije naveo gdje je točno ta baza.


Izvori navode da pobunjenici još tragaju za drugim pilotom ruskog zrakoplova za koji Ankara tvrdi da je povrijedio njezin zračni prostor.


Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) javlja da ruski helikopteri u potrazi za pilotom nadlijeću područje između Džabal Turkmana i Kassaba, blizu turske granice.


Na tom je području u utorak pogođen i oštećen ruski helikopter, ali je uspio sletjeti na teritorij pod kontrolom sirijske vlade, dodaje SOHR.


Turska pak vjeruje da su dvojica pilota iz srušenog ruskog vojnog zrakoplova još živa i rade na njihovu puštanju, rekao je neimenovani turski dužnosnik.


“Naše postrojbe koje su dobile informaciju da su dvojica pilota živa, rade na njihovu sigurnom oslobađanju iz ruku pobunjenika”, rekao je dužnosnik.


NOVO 17.22 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je otkazao posjet Turskoj i savjetovao građane da ne putuju u tu zemlju koja je srušila ruski zrakoplov što je Moskva nazvala neprijateljskim činom.


»Odlučili smo otkazati sastanak predviđen za sutra (u srijedu) u Istanbulu s ministrom vanjskih poslova«, rekao je Lavrov i kazao da »teroristička prijetnja raste« u Rusiji.


Turska je u utorak srušila ruski zrakoplov Su-24 iznad sjeverozapadne Sirije. O tome je pisanim putem izvijestila glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti, kazali su turski diplomatski izvori.Rusko ministarstvo obrane takvu je akciju turskih zračnih snaga nazavo »neprijateljskim činom«, prenosi agencija Tass.


Lavrov je, obraćajući se novinarima u Sočiju, također savjetovao ruskim državljanima da ne putuju u Tursku.


»Broj terorističkih manifestacija na turskom teritoriju nije ništa manji, prema našim procjenama, od onih u Egiptu. Stoga savjetujemo našim građanima da ne putuju u Tursku ni kao turisti niti u druge svrhe«, rekao je Lavrov.


Ruske turističke agencije već su se odazvale tom pozivu. Ruska državna turistička agencija Rostourism preporučila je obustavu prodaje tursitičkih putovanja, a rusko ministarstvo financija objavilo je da ima dovoljno novca da pomogne touroperatorima, prenijela je agencija TASS.


NOVO 17.02 Američka vojska nije »umiješana« u izgred u kojemu je turska vojska u utorak srušila ruski vojni zrakoplov, rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane, a vojni glasnogovornik je potvrdio da se rušenje dogodilo »na granici«.


Agencija AFP citira američkog dužnosnika koji je želio ostati neimenovan, a koji je potvrdio da ih je Turska obavijestila o rušenju ruskog zrakoplova. 


»Naši su nas turski saveznici obavijestili da su njihovi vojni zrakoplovi blizu sirijske granice srušili ruski borbeni zrakoplov pošto je ovaj u utorak povrijedio turski zračni prostor«, rekao je taj neimenovani dužnosnik i dodao »Možemo potvrditi da Sjedinjene Države nisu umiješane u taj izgred«.


Turska je srušila ruski vojni zrakoplov na sirijskoj granici no Sjedinjene Države još proučavaju podatke kako bi odredili točnu lokaciju, rekao je pak glasnogovornik međunarodne koalicije predvođene SAD-om pukovnik Steve Warren.


Upitan da potvrdi je li Turska upozorila ruske pilote 10 puta prije nego je krenula u akciju, Warren je rekao »To mogu potvrditi«.


Warren, međutim, nije rekao raspolaže li tom informacijom SAD neovisno ili je podatke dobio od Turske, piše Reuters.


Warren, koji je govorio videovezom iz Bagdada, nije mogao potvrditi status ruskih pilota. Sirijski pobunjenici objavili su snimku mrtvog pilota i ustvrdili da su ga oni ubili.SAD je vojno prisutan u Turskoj, gdje u Incirliku ima zračnu bazu iz koje polijeću njegovi zrakoplovi u okviru zračnih udara koje međunarodna koalicija protiv džihadista izvodi u Iraku i u Siriji.Čelnici Pentagona su u više navrata upozoravali na djelovanje i taktiziranje ruskih pilota te povredu turskog zračnog prostora otkako je Moskva krajem rujna počela zračne udare na položaje Islamske države u Siriji.


NOVO 16.26 Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, rekao je u utorak premijer Ahmet Davutoglu opravdavajući odluku svoje vlade da sruši ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni protor, a o incidentu je Ankara obavijestila i glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti.


 »Svi moraju znati da je naše međunarodno priznato pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo sve nužne mjere da se zaštitimo od svakoga tko povrijedi naš zračni prostor ili granice. I nećemo oklijevati ni trenutka«, rekao je Davutoglu.


Turski zrakoplov F-16 u utorak je raketom zrak-zrak oborio ruski Suhoj-24 koji je sudjelovao u operacijama na krajnjem sjeverozapadu Rusije u blizini sirijsko-turske granice. Ankara tvrdi da je Suhoj povrijedio turski zračni prostor, što Moskva odlučno negira.


Turska je u utorak pismeno o rušenju zrakoplova obavijestila glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moon i pet stalnih članica Vijeća sigurnsoti, piše agencija Reuters.Dodaje da se potpredsjednik turske vlade već sastao s otpravnicima poslova Rusije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije te s veleposlanikom Francuske i izviejstio ih da je ruski zrakoplov povrijedio turski zračni prostor.


NATO srušio prvi ruski zrakoplov od vrhunca Hladnog rata


Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbog navodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao deset upozorenja u pet minuta.


Ovo je prvi put da je neka zemlja NATO-a srušila ruski ili sovjetski zrakoplov još od pedesetih godina 20. stoljeća.


»Podaci koje imamo ovdje vrlo su jasni. Dva zrakoplova približavala su se našoj granici i mi smo ih upozorili jer su dolazili previše blizu«, rekao je jedan visoki turski dužnosnik za Reuters. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren, ali je ignorirao upozorenja.


Zrakoplov je srušen na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.


Sirijski Turci tvrde da su ubili jednog pilota poslije pada zrakoplova jer im je pokušao pobjeći. Ne zna se što je s drugim. Prema prvim informacijama, oba su se pilota uspjela katapultirati iz aviona.


 To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada.


Tijekom popodneva u Bruxellesu će biti izvanredni sastanak veleposlanika NATO-a, a i Turska je sazvala svoje nacionalno vijeće sigurnosti kojim će predsjedati predsjednik države Recep Tayyip Erdogan. Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanike svih pet zemalja članica Vijeća sigurnosti i iznijet će im pojedinosti o rušenju Suhoja.Igrom slučaja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao je u srijedu u posjet Turskoj, ali ga je otkazao.


NOVO 15.58  Rusija neće tolerirati napade poput današnjeg na njezin vojni zrakoplov koji je srušila raketa ‘zrak-zrak’, ispaljena iz turskog vojnog aviona F-16, dok je bio na visini od 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometara od turske granice, izjavio je u utorak u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuvši da ruski zrakoplov i piloti nisu predstavljali prijetnju Turskoj. 


»Razumijem da svaka zemlja ima svoje vlastite regionalne interese i uvijek smo to poštovali. Međutim, nikada nećemo tolerirati zločine kakav je ovaj današnji«, naglasio je ruski predsjednik na sastanku s jordanskim kraljem Abdulahom II., a prenose ruski mediji.


»Naš avion srušen je nad Sirijom raketom ‘zrak-zrak’ ispaljenom iz turskog zrakoplova F-16. Pao je na teritorij Sirije, četiri kilometra od granice s Turskom. U vrijeme kada je na njega izvršen napad bio je u zraku na 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometra od turskog teritorija. U svakom slučaju naši piloti i naš avion nisu bili prijetnja Turskoj. To je očito. Oni su provodili operaciju protiv Islamske države«, istaknuo je Putin.


Po njegovim riječima, ruski avion letio je nad sjevernom Latakijom gdje su koncentrirani militanti koji dolaze iz Rusije.


Istaknuo je da je rušenje ruskog borbenog zrakoplova zabijanje »noža u leđa Rusije« koje bi moglo imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose.Za rušenje zrakoplova Suhoja-24 optužio je »suučesnike terorista«.


»Današnji gubitak povezan je sa zabijanjem noža u naša leđa koje su izvršili suučesnici terorista. Ne mogu drukčije okarakterizirati ono što se danas dogodilo«, kazao je.Kako je dalje rekao, Rusija je već dugo upoznata s isporukom nafte Turskoj sa sirijskog teritorija koji su zauzeli teroristi.


»Sada smo dobili nož u leđa: napade na naše avione koji se bore protiv terorizma«, kazao je. Također je rekao da je Turska napala ruski Su-24 unatoč tome »što smo mi potpisali sporazume s američkim partnerima o sprječavanju incidenata u zraku, a Turska je, kao što je poznato, među zemljama koje su proglasile borbu protiv terorizma unutar koalicije predvođene SAD-om«.Kazao je da kontakti Turske s članicama NATO-a nakon napada na ruski avion izgledaju kao pokušaj da Savez posluži teroristima.


Umjesto da su odmah uspostavili kontakt s Rusijom nakon incidenta, rekao je ruski predsjednik, oni su pozvali partnere u NATO-u na razgovore o tom pitanju.»To izgleda kao da smom mi srušili turski avion, a ne obratno«, kazao je. »Znači li to da oni žele da NATO posluži Islamskoj državi?«


Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 koji je bio u borbenoj misiji prema Siriji zbog navodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao deset upozorenja.


Turski vojni ataše pozvan je u utorak na razgovor u rusko ministarstvo obrane u svezi s incidentom.


ZAGREB/MOSKVA  Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je rušenje ruskog borbenog zrakoplova zabijanje “noža u ruska leđa” koje bi moglo imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose.


Za rušenje zrakoplova Suhoja-24 optužio je “suučesnike terorista”.


Putin je rekao da je Suhoj u trenutku kad je pogođen bio kilometar unutar sirijskog zračnog prostora i da je pao četiri kilometra u dubini sirijskog teritorija. Naglasio je da ruski piloti nisu prijetili nikome.


Kremlj: Avion se nalazio u zračnom prostoru Sirije


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je u utorak “ozbiljnim incidentom” rušenje ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, ali je rekao da se ne trebaju iznositi preuranjene ocjene budući da ministarstvo obrane nije navelo uzroke pada nego je priopćilo da je avion “vjerojatno” srušen, javljaju ruski mediji.


 ”Moramo biti strpljivi, to je vrlo ozbiljan incident, ali opet, bez svih informacija bilo bi pogrešno nešto govoriti”, rekao je Peskov.


 ”Zasad nismo čuli od ministarstva obrane uzroke pada našeg borbenog zrakoplova. Ono što sigurno znamo je da se avion nalazio u zračnom prostoru Sirije, nad teritorijem Sirije. U priopćenju ministarstva obrane korištena je riječ ‘vjerojatno’ oboren”, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje hoće li Moskva pribjeći članku 51 Povelje UN-a koji predviđa pravo države na samoobranu.


“Dok se ne pojavi točna informacija na to je pitanje nemoguće odgovoriti”, istaknuo je Peskov.


Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbog navodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao deset upozorenja. Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov nije ušao u turski zračni prostor.


Ovo je prvi put da je neka zemlja NATO-a srušila ruski ili sovjetski zrakoplov još od pedesetih godina 20. stoljeća.


U Kremlju nisu potvrdili izvješća ruskih medija da će predsjednik Vladimir Putin popodne održati izvanredni sastanak ruskog vijeća sigurnosti.


Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da se “ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušio na teritoriju Sirije u utorak vjerojatno zbog napada sa zemlje”, ističući da se navedeni zrakoplov cijelo vrijeme nalazio u sirijskom zračnom prostoru. 


 Turski borbeni zrakoplovi F-16 srušili su avion nedaleko od sirijske granice nakon opetovanih upozorenja o kršenju zračnog prostora, ali Moskva tvrdi da može dokazati da zrakoplov nije napuštao sirijski zračni prostor.


 ”Podaci koje imamo ovdje vrlo su jasni. Dva zrakoplova približavala su se našoj granici i mi smo ih upozorili jer su dolazili previše blizu”, rekao je jedan visoki turski dužnosnik za Reuters. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračni prostor, ali je ignorirao upozorenja.


Zrakoplov je srušen na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.


Sirijski Turci ustvrdili su da je jedan pilot poginuo nakon pada zrakoplova. Prema prvim informacijama, oba su se pilota uspjela katapultirati iz aviona, a nakon toga je jedan od njih navodno pao u ruke pobunjenika dok za drugim tragaju.


 To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada.


 Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o “razvoju događaja na sirijskoj granici” konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenijeli su turski mediji.


 Očekuje se da će se NATO uskoro oglasiti priopćenjem o incidentu, a Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a održat će na traženje Turske izvanredni sastanak na razini veleposlanika u utorak poslijepodne. 


 Također se očekuje se da bi ruski predsjednik mogao dati izjavu o incidentu. U gornjem domu ruskog parlamenta rušenje zrakoplova nazvali su “međunarodnom provokacijom”.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je u utorak da je jedan od njezinih borbenih zrakoplova srušen u Siriji, navodno paljbom sa zemlje, objavila je novinska agencija Interfax.


Turska vojska ranije je objavila da je na tursko-sirijskoj granici srušila »neidentificirani« zrakoplov koji je više puta upozoren da je povrijedio turski zračni prostor. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao upozorenja.


Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov Su-24 nije ušao u turski zračni prostor. Ministarstvo je potvrdilo da su se dvojica pilota srušenog zrakoplova na vrijeme katapultirala i padobranima se spustili na zemlju.


Turska je oštro upozorila Rusiju u listopadu da su njezini borbeni zrakoplovi dvaput povrijedili njezin zračni prostor.


 Prošli je tjedan tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ruskog veleposlanika i uložilo mu prosvjed zbog ruskih zračnih napada na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.


Turska: Napadaju civile a ne teroriste


Tursko ministarstvo poručilo je veleposlaniku Andreju Karlovu da po turskom viđenju ruski zrakoplovi ne napadaju teroriste nego civile.


Rusija je 30. rujna krenula sa zračnim napadima na Siriju. Sirijska oporba tvrdi da Rusi jednako napadaju i njihove umjerene snage i teroriste Islamske države i druge ekstremističke skupine.


Turski premijer Ahmet Davutoglu tada je rekao da su Rusi priznali da su “pogreškom” povrijedili turski zračni prostor.


Dodao je, međutim, da su turska pravila zaštite njezina neba jasna. “Turske oružane snage imaju jasne upute. Treba presresti i ptice u letu”, rekao je Davutoglu.


NATO, čija je Turska članica, priopćio je u listopadu da se ruske povrede turskog zračnog prostora ne doimaju slučajnim i da je spreman pomoći Turskoj zatreba li.Odnosi NATO-a i Rusije napeti su još od izbijanja ukrajinske krize.