Zločin tijekom Ramazana

Tuniški student u krvavom pohodu na hotel ubio 37 ljudi; među žrtvama nema Hrvata

Biljana Savić

"Tunižanin je, podrijetlom iz područja Kairouana", jednog od svetih gradova islama, smještenom u središnjem dijelu Tunisa, kazao je dužnosnik na radio-postaji Mosaique FM. "Radi se o studentu. Ta osoba nije bila poznata" našim službama, dodao je on



TUNIS Broj poginulih u terorističkom napadu na hotel u Tunisu u petak porastao je na 37, objavilo je tunisko ministarstvo zdravstva, a od hrvatskih vlasti doznaje se da među stradalima nema hrvatskih državljana. Još 36 osoba ranjeno je u napadu na hotel u ljetovalištu Susi na jugu zemlje, koji je izveo tuniski student oružjem skrivenim u suncobranu.


Među poginulima su turisti iz Velike Britanije, Njemačke i Belgije, objavile su ranije tuniske vlasti.


Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je, prema dosad dostupnim službenim informacijama iz Tunisa, izvijestilo da među poginulima i ranjenima nema Hrvata.




U Tunisu boravi 77 hrvatskih državljana u pet mjesta i svi su dobro i na sigurnom, a prema riječima direktora hotela u kojem je izvršen napad, među gostima hotela nije bilo hrvatskih državljana, doznaje Hina u MVEP-u.


Krvavi napad izveo je student nepoznat policiji, rekao je državni tajnik za pitanja sigurnosti Rafik Chelly i dodao kako se čini da je on bio jedini napadač.


“Ušao je na plažu kao netko tko se ide kupati i nosio je suncobran s oružjem unutra. Kad je stigao na plažu upotrijebio je oružje”, dodao je Chelly.


Počinitelj krvavog napada u petak u hotelu blizu Suse tuniški je student nepoznat policiji koji je oružje sakrio u suncobranu, izjavio je u petak državni tajnik za pitanja sigurnosti Rafik Chelly.


“Tunižanin je, podrijetlom iz područja Kairouana”, jednog od svetih gradova islama, smještenom u središnjem dijelu Tunisa, kazao je dužnosnik na radio-postaji Mosaique FM. “Radi se o studentu. Ta osoba nije bila poznata” našim službama, dodao je on.


Po Chellyju zasad se čini da je “samo jedna osoba” izvela napad u petak.


Prema najnovijim podacima 28 osoba, među kojima britanski, njemački i belgijski turisti, ubijeno je u petak kad je naoružana osoba otvorila vatru u hotelu ljetovališta Suse, što je najgori napad u novijoj povijesti Tunisa.


“Ušao je na plažu kao netko tko se ide kupati i nosio je suncobran s oružjem unutra. Kad je stigao na plažu upotrijebio je oružje”, dodao je Chelly.


»Riječ je o napadu na hotel Merhaba u Susi, Napadač je ubijen«, rekao je glasnogovornik u izjavi za nacionalnu televiziju. Tijelo napadača leži pored kalašnjikova, priopćili su sigurnosni izvori.


Po riječima glasnogovornika, u napad nije bilo uključeno više napadača.



Zasad nema potvrde da među stradalima u terorističkom napadu u Tunisu u petak ima Hrvata, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), a u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) kažu da je svih 60 hrvatskih turista u toj zemlju dobro.


»MVEP još nije primio nikakvu službenu obavijest tuniskih nadležnih institucija o žrtvama terorističkog napada u gradu Soussa… za sada nema potvrde da su među žrtvama i hrvatski državljani«, priopćilo je ministarstvo.


Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba danas nam je kazao da je potvrđeno da je 61 putnik u Tunisu na sigurnom i nijedan nije ozlijeđen.


U vrijeme tragičnog događaja hrvatski turisti nisu bili ni u blizini mjesta gdje se dogodio napad.


“Govorim samo o 61 turistu koji su otišli u srijedu i trebaju se vratiti iduću srijedu, a ostali hrvatski građani spadaju u domenu hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova”,r ekao je Žgomba.


“Svi naši putnici sad su u svojim hotelima i čekaju daljnje upute u smislu hoće li li njihovo putovanje ranije završiti ili će ostati kao što je predviđeno do srijede, što je vrlo izvjesno jer nema nekih naznaka da bi mogli biti u opasnosti”, zaključio je Žgomba.


MVEP je osudio napad ocijenivši da se radi o »suludom terorističkom aktu« i izrazilo sućut obiteljima žrtava.


»Još jednom snažno osuđujemo svaki teroristički akt te ostajemo snažno privrženi globalnoj borbi protiv terorizma«, stoji u priopćenju ministarstva.



Prethodna bilanca žrtava govorila je o devetnaest poginulih.


Nacionalna televizija javila je o tome da su se pucnji čuli na plaži ispred hotela u ljetovalištu u Susi, 140 km južno od glavnog grada.


Prošle godine napadač-samoubojica aktivirao je bombu na plaži u Susi, no osim njega nije bilo poginulih.


Ovo je drugi veći napad u Sjevernoj Africi ove godine, a dogodio se tijekom Ramazana.