Prijestolnica u istočnom Jeruzalemu

Trump predstavio plan za palestinsku državu. Izraelci oduševljeni, Palestinci nisu došli

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump predstavo je u utorak plan za osnutak palestinske države s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu, ovisno o spremnosti Palestinaca da sami upravljaju vlastitom državom, u nastojanju da se okonča njihov višedesetljetni sukob s Izraelom.


Visoki dužnosnici Trumpove vlade koji su brifirali novinare o planu što ga je predsjednik predstavio u Bijeloj kući rekli su da će mirovnim planom Sjedinjene Države priznati izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.


Zauzvrat, Izrael će zamrznuti gradnju novih naselja na četiri godine kako bi dao vremena da se u tom razdoblju pregovara o palestinskoj državi.




“Danas je Izrael učinio orijaški korak prema miru”, rekao je Trump objavljujući plan.


Stojeći uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući, poručio je da je njegov plan “možda posljednja prilika za Palestince”.


Dodao je da je pismeno obavijestio palestinskig predsjednika Mahmuda Abasa.


Tunel povezuje Gazu i Zapadnu obalu


Trumpov plan sadrži visoke zapreke koje Palestinci moraju savladati žele li ostvariti dugo željeni cilj o vlastitoj državi.


Predložio je ostvarivo rješenje dviju država i obećao da ni Izraelci ni Palestinci neće biti istjerani iz svojih domova. Na planu se radilo u tajnosti i sastavljen je pod vodstvom Trumpova zeta Jareda Kushnera.


Trump je u ponedjeljak predstavio svoj plan Netanyahuu i njegovu protivniku na izborima Bennyju Gantzu i obojica su, kako tvrde američki dužnosnici, izrazili spremnost podržati ga i suglasili se sa zemljovidima.


Na Twitteru je Trump objavio zemljovid po kojem bi Palestinci nadzirali neka područja Zapadne obale, ali su sa svih strana okruženi Izraelom i imaju pristupne ceste za Jordan.


Židovska naselja na Zapadnoj obali bila bi pod potpunom izraelskom kontrolom kao i cijela dolina rijeke Jordana.


Neka područja južno od Gaze u pustinji Negev bila bi pod nadzorom Palestinaca, a Pojas Gaze bi tunelom bio spojen sa Zapadnom obalom.


Izrael je obećao osigurati muslimanima pristup džamiji Al Aksa u Jeruzaelmu i poštovati ulogu Jordana koji upravlja svetim mjestima, rekli su američki dužnosnici.


Palestinska državnost ovisit će o koracima koje će Palestinci poduzeti kako bi ostvariti samovladavinu, kao što su poštivanje ljudskih prava, medijske slobode te transparentne i vjerodostojne držane ustanove, ističu dužnosnici.


Naglasili su kako je važno da Palestinci “sjednu za stol i pregovaraju”.


Ako budu spremni za pregovore, postoje neka područja o kojima je moguće postići kompromis, rekao je američki dužnosnik ne navodeći pojedinosti.


Ne iznoseći detalje, kazao je da Trumpov plan predviđa “velikodušni kompenzacijski fond” za Palestince ako se vrate za pregovarački stol o budućoj državi.


“Plan se temelji na načelu da se ljudi ne moraju seliti da bi se postigao mir… Ali plan zaustavlja buduće širenje naselja i to smatramo najrealističnijim pristupom”, rekao je.


Izrael zahvalan, Palestinci odsutni


“To je povijesni plan”, rekao je Netanyahu i usporedio ga s priznanjem države Izrael 1948. što je učinio tadašnji predsjednik Harry Truman.


Plan je i ranije nazvan “dogovorom stoljeća” jer smjera okončati jedan od najdugotrajnijih svjetskih sukoba.


“S današnjim danom postali ste prvi svjetski lider koji priznaje izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koje su vitalne za našu sigurnost i za našu baštinu”, rekao je Netanyahu koristeći se biblijskim nazivljem za Zapadnu obalu.


Izrael je zahvalio SAD-u na prijedlozima, ali su ga Palestinci unaprijed odbacili nazivajući ga pristranim. Tisuće Palestinaca prosvjedovale su ranije u utorak u Pojasu Gaze, a izraelska vojska poslala je pojačanja na okupiranu Zapadnu obalu.


Činjenica da uz Trumpa u trenutku objave nije bilo palestinskih predstavnika vjerojatno će potaknuti kritike da je plan skrojen više prema potrebama Izraela nego Palestinaca.


Izraelsko-palestinski pregovori prekinuti su 2014. i neizvjesno je da će ih Trumpov plan oživjeti.


Američki dužnosnici rekli su da su spremni na palestinski skepticizam, ali se nadaju da će Palestinci s vremenom pristati na pregovore.


Palestinci su Trumpov plan odbili i prije službene objave u utorak. Tvrde kako je američki predsjednik naklonjen Izraelu i strahuju da će se planom uništiti njihova nada za neovisnom državom na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael anektirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.