Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
Američki predsjednik

Trump podržava ''suradnički'' pristup istrazi o ruskom utjecaju na predsjedničke izbore

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2018. u 22:27 2018-04-12T22:27:00+02:00

 Američki predsjednik Donald Trump koji je istragu o mogućoj zavjeri njegove predsjedničke kampanje i Rusa nazvao »lovom na vještice« u četvrtak je rekao kako podržava »suradnički« pristup tom slučaju. 
»Složio sam se s povijesno suradničkim, discipliniranim pristupom u koji smo krenuli s Robertom Muellerom«, napisao je predsjednik na svom Twitter profilu, govoreći o posebnom tužitelju koji vodi taj proces.

Mueller kojeg je imenovalo ministarstvo pravosuđa istražuje navodno rusko miješanje u izbore 2016. i je li Trumpova kampanja surađivala s Moskvom.
Rusija niječe zaključke američke obavještajne zajednice da je utjecala na izbore u korist Trumpa, a on odbacuje bilo kakvu urotu i više puta je Muellerovu istragu prozvao političkim progonom.
Trumpova nervoza ponovno je eruptirala ovog tjedna nakon racije FBI-ja u uredu njegovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena, na uputu Muellera. To je pokrenulo nagađanja među kritičarima i zastupnicima, uključujući i neke republikance, da će predsjednik pokušati ukloniti Muellera.
Trump je odbacio napise The New York Timesa od utorka da je u prosincu pokušao otpustiti posebnog tužitelja.

»Da sam htio dati otkaz Robertu Muelleru u prosincu, kao što to piše propali New York Times, učinio bih to«, napisao je na Twitteru u četvrtak.
Odvjetnici Bijele kuće Ty Cobb i Donald McGahn poručili su Trumpu da bi otpuštanjem Muellera postao meta optužbi za opstrukciju pravosuđa te da mora imati »dobar razlog« da naredi zamjeniku ministra pravosuđa Rodu Rosensteinu da se riješi tog tužitelja.
Mjera kojom je Mueller imenovan posebnim tužiteljem daje ovlasti za njegovu smjenu samo ministru pravosuđa ili voditelju dužnosti te funkcije, i to samo s legitimnim razlogom poput neprofesionalnog ponašanja ili sukoba interesa.
Trenutni ministar Jeff Sessions povukao se u ožujku 2017. iz nadzora nad istragom o Rusiji kada su se pojavile informacije da je bio u kontaktu s ruskim veleposlanikom bez da je to prijavio, pa je time ovlast prešla na Rosensteina, drugog čovjeka ministarstva.

Rosenstein je Kongresu rekao da ima povjerenje u Muellera, zbog čega neki smatraju kako će Trump i njega otpustiti i zamijeniti ga nekime tko će pristati zaustaviti Muellerovu istragu, a to bi se moglo dogoditi i samom ministru Sessionsu.
Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je u utorak da ne vidi potrebu zaštite Muellera, a predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan u srijedu je rekao kako je od Bijele kuće dobio jamstva da Mueller neće dobiti otkaz.
Dvostranačka skupina senatora u srijedu je ipak predložila zakon kojim bi zaštitili Muellera i istragu, a nju će idućeg tjedna razmatrati Odbor za pravosuđe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.