SAD sprema odgovor

Trump osudio napad u Siriji i promijenio ton prema Assadu: “Zgrozio me taj napad na djecu”

Hina

Reuters

Reuters

Donald Trump je rekao da je kemijski napad u kojem su ubijene 72 osobe promijenio njegovo stajalište o sirijskom predsjedniku 



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump je rekao u srijedu da je kemijski napad u kojem su ubijene 72 osobe u Siriji promijenio njegovo stajalište o sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i obećao je američki odgovor na tu »uvredu čovječanstvu«.


»Zgrozio me taj napad na djecu«, rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući s jordanskim kraljem Abdallahom II dok se Rusija i zapadne zemlje ponovo suprostavljaju u pogledu Sirije na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.


»Moje stajalište prema Siriji i Assadu se bitno promijenilo. Ono što se dogodilo je za mene neprihvatljivo«, rekao je i odbio precizirati što kani poduzeti.




U napadu u području Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib ubijeno su 72 civila, među kojima 20 djece, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), a broj žrtava bi mogao porasti jer ima puno nestalih, precizira se.


Ocijenivši da je taj zračni napad prešao brojne granice, aludirajući na »crvenu liniju« koju je odredio njegov prethodnik Barack Obama u slučaju uporabe kemijskog oružja, Trump je govorio o stradaloj djeci. »Njihova je smrt uvreda čovječanstvu. Ti grozni napadi Assadova režima se ne mogu tolerirati«, rekao je.


Od početka sukoba prije šest godina, Zapadnjaci i Rusija su na suprostavljenim stranama u pogledu sirijskog problema, što blokira svaki pokušaj okončanja rata u kojem je poginulo više od 320.000 ljudi.


Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je kritizirala Moskvu jer nije umirila svog sirijskog saveznika. »Koliko još djece mora umrijeti da bi se Rusija zabrinula?« pitala je Haley i rekla da će Washington poduzeti jednostrane mjere u slučaju neuspjeha u UN-u.


Dok se na Damask upire prstom, Moskva je ranije »neprihvatljivim« ocijenila plan rezolucije u obliku u kojem su je predložile Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija koje su osudile napad u utorak.