Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
21. studenoga 2019.
Opsežna operacija

Trump obećaje masovna uhićenja imigranata: "Bit će uklonjeni brzinom kojom su ušli"

FOTO/Flickr
FOTO/Flickr
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2019. u 9:15 2019-06-19T09:15:52+02:00

Trump je u ponedjeljak uvečer izjavio da američki imigracijski agenti planiraju masovna uhićenja počevši od "sljedećeg tjedna". Objavljivanje buduće operacije provedbe zakona je nečuveno u ICE-u. 

Američki predsjednik Trump je u ponedjeljak uvečer izjavio da američki imigracijski agenti planiraju masovna uhićenja počevši od "sljedećeg tjedna", što je očigledno upućivanje na plan koji se priprema već mjesecima i koji za cilj ima okupljanje tisuća roditelja migranata i djece u „blitz „operaciji u većim američkim gradovima, javlja MSN.

"ICE će sljedećeg tjedna započeti proces uklanjanja milijuna ilegalnih stranaca koji su nedopušteno pronašli svoj put u Sjedinjene Države", napisao je Trump, misleći na američko imigracijsko i carinsko izvršenje. "Bit će uklonjeni brzinom kojom su ušli".

(ICE - Američka imigracijska i carinska služba)

Operacije provedbe mjera ICE-a obično se čuvaju u tajnosti da bi se izbjeglo otkrivanje ciljeva mogućem uhićenju. Godine 2017., Trump i drugi visoki dužnosnici zaprijetili su gradonačelniku Oaklanda (Kalifornija) kaznenim progonom zbog upozoravanja stanovnika o tome.

Uhićenja članova obitelji

Trump i njegov viši savjetnik za imigraciju, Stephen Miller, potakli su dužnosnike Domovinske sigurnosti da uhite i uklone na tisuće članova obitelji čije je zapovijedi o deportaciji ove godine ubrzalo Ministarstvo pravosuđa kao dio plana poznatog kao "raketni dokument".

Američki službenici za imigraciju i carinsku upravu okupili su se nakon što su 11. travnja prošle godine u Brooklynskoj četvrti New Yorka uhitili imigrante bez dokumenata. Predsjednik Trump je u ponedjeljak navečer objavio da su „novi, rasprostranjeni imigracijski napadi neizbježni.“

U travnju su ravnatelj ICE-a Ronald Vitiello i tajnik za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen smijenjeni nakon što su oklijevali s planom, izražavajući zabrinutost zbog njegove pripreme, učinkovitosti i opasnosti od javnog bijesa zbog slika djece migranata koji se pritvore ili razdvajaju iz njihovih obitelji.

Pojačane unutarnje provedbe

Vitiellu je u ICE-u zamijenio bivši dužnosnik FBI-a i granične patrole Mark Morgan, koji je impresionirao predsjednika izjavama na televiziji u korist oštrih imigracijskih mjera.

U prva dva tjedna na poslu u ICE-u, Morgan je javno izjavio da planira pojačati unutarnju provedbu i krenuti za obiteljima s deportacijskim nalozima, ustrajavajući na tome da se presude moraju provoditi zbog održavanja integriteta pravnog sustava zemlje.

"Naš sljedeći izazov bit će interna provedba", kazao je Morgan novinarima 4. lipnja u Washingtonu. “Mi ćemo ići za pojedincima koji su prošli kroz propisani postupak i koji su dobili konačne naredbe o deportaciji. To će uključivati ​​i obitelji", rekao je, dodajući da će agenti tretirati roditelje i djecu koju uhite "sa suosjećanjem i čovječnosti", prenosi MSN.

Američki dužnosnici koji su upoznati s pripremama posljednjih su dana izjavili da operacija nije neizbježna, a dužnosnici ICE-a u ponedjeljak su navečer izjavili da nisu svjesni da predsjednik planira objaviti svoje planove provedbe na Twitteru.

Osjetljiv plan obiteljskih uhićenja

Izvršavanje ovako opsežne operacije zahtijeva na stotine - a možda i tisuće - američkih agenata i pomoćnih službenika za provedbu zakona, kao i tjedne prikupljanja obavještajnih podataka i planiranja za provjeru adresa i lokacija pojedinaca kojima je cilj uhićenje.

Predsjednikova tvrdnja da će ICE deportirati "milijune", također je u suprotnosti s realnošću kadrovskih i proračunskih izazova agencije. Uhićenja ICE-a u unutrašnjosti SAD-a u posljednjih nekoliko mjeseci opadaju jer su mnogi agenti zauzeti vođenjem rekordnog broja migrantskih obitelji preko južne granice s Meksikom.

Plan obiteljskog uhićenja smatra se još osjetljivijim od tipične operacije jer su uključena djeca, a službenici Domovinske sigurnosti zadržavaju značajnu zabrinutost da će obitelji nehotice biti razdvojene operacijom, pogotovo zato što roditelji u nekim kućanstvima imaju naloge za deportaciju, ali njihova djeca – od kojih su neka američki državljani - možda neće, prenosi MSN.

Ako bi odrasli trebali biti uhićeni bez svoje djece jer su u školi, dnevnom boravku, ljetnom kampu ili u prijateljskoj kući, moguće je da bi roditelji mogli biti deportirani dok su njihova djeca ostavljena sama.

Pristalice tog plana, uključujući Millera, Morgana i zamjenika direktora ICE-a Matthewa Albencea, snažno tvrde da će dramatična i visoko publicirana operacija ove vrste poslati poruku obiteljima koje se odupiru nalogu za deportaciju i mogu djelovati kao sredstvo odvraćanja.

Nečuveno objavljivanje planova

Prema dužnosnicima DHS-a, gotovo svi neovlašteni migranti koji su došli u Sjedinjene Države 2017. godine u obiteljskim grupama i dalje su prisutni u zemlji. Neke od tih obitelji čekaju na rješavanje zahtjeva za azil, ali dužnosnici administracije kažu da sve veći broj istječe na sudskim ročištima, dok se nadaju da će živjeti i raditi u Sjedinjenim Državama što je duže moguće.

Objavljivanje buduće operacije provedbe zakona je nečuveno u ICE-u. Dužnosnici Trumpove administracije prošle su godine uništili gradonačelnicu Oaklanda, Libby Schaaf zbog upozorenja imigrantima o predstojećem napadu, ukazujući da je ona "ugrozila sigurnost agenata."

"Odluka gradonačelnice Oaklanda da promovira svoje sumnje u rad ICE-a dodatno je povećala rizik za moje časnike i upozorila kriminalne strance - što je jasno da je ta nepromišljena odluka utemeljena na njenom političkom planu", rekao je tada zamjenik ravnatelja Thomas D. Homan.

Homan je kasnije otišao u mirovinu, ali je prošlog tjedna Trump rekao da će se vratiti u javnu službu kao njegov "granični car". Na Fox Newsu, Homan je kasnije izjavu opisao kao "preranu" i rekao da nije odlučio hoće li prihvatiti posao.

Schaaf je u ponedjeljak odgovorila na predsjednikov „tweet“:

„Ako nastavite prijetiti, ciljati i terorizirati obitelji u mojoj zajednici i ako primimo pouzdane informacije… već znate kakve su naše vrijednosti u Oaklandu - i mi ćemo se neupitno zalagati za te vrijednosti “, napisala je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.