Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Promjena politike

Trump će proglasiti Jeruzalem glavnim gradom Izraela, a to bi moglo izazvati ogromne probleme

Donald Trump, Foto: REUTERS
Donald Trump, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2017. u 10:16 2017-12-06T10:16:24+01:00

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.
Njemačka, Francuska, EU, arapski svijet i, naravno, Palestinci u utorak su redom upozoravali Trumpa da to ne čini

Američki predsjednik Donald Trump večeras će objaviti da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad, objavio je viši dužnosnik njegove administracije, u potezu koji će vjerojtano izazvati nestabilnost, a možda i potaknuti nasilje na Bliskom istoku, javljaju agencije.

Unatoč brojnim upozorenjima iz Europe i arapskog svijeta, Trump će svoju odluku objaviti u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Objavit će i početak procesa selidbe američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, svetog grada triju vjera koji i Izraelci i Palestinci smatraju svojim glavnim gradom. Preseljenje veleposlanstva, doduše, moglo bi trajati nekoliko godina jer SAD nema adekvatnu zgradu u koju bi mogao smjestiti cijelo veleposlanstvo pa će je morati izgraditi, piše Reuters.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.
Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.
Njemačka, Francuska, EU, arapski svijet i, naravno, Palestinci u utorak su redom upozoravali Trumpa da to ne čini.

Danas su im se pridružili Papa Franjo, službeni London i iranski ajatolah.

»Priznavanje prava svim narodima u Svetoj Zemlji primarni je uvjet za dijalog«, rekao je Franjo skupini Palestinaca u Vatikanu u srijedu ujutro.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da London zabrinuto gleda na američku najavu. »Mislimo da bi Jeruzalem trebao biti dio konačnog rješenja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa do kojeg mora doći dijalogom«.

Predstavnik palestinske uprave u Londonu Manuel Hasasin u razgovoru za BBC oštro je komentirao Trumpovu najavu. »To bi bila objava rata. Poljubac smrti rješenju s dvije države«, kazao je.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei kazao je da je najava priznanja Jeruzalema izraelskim glavnim gradom znak američkog neuspjeha i nesposobnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.