Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Američki predsjednik

Trump: SAD ponovno u Transpacifičkom partnerstvu samo ako se uvjeti poboljšaju

Donald Trump / Foto: REUTERS
Donald Trump / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 13. travanj 2018. u 9:01 2018-04-13T09:01:01+02:00

U svojoj poruci na Twitteru ustvrdio je da će se SAD »priključiti TPP-u samo ako dogovor bude temeljno bolji od onoga koji je predložen predsjedniku Obami.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se SAD pridružiti Transpacifičkom partnerstvu , multinacionalnom trgovinskom savezu iz kojeg je njegova administracija izišla prošle godine, ponudi li »temeljno bolje« uvjete od onih koje je osigurala na prijašnjim pregovorima.

Njegovi komentari na Twitteru u četvrtak navečer objavljeni su samo nekoliko sati pošto je neočekivano naznačio da bi se SAD mogao ponovno priključiti Transpacifičkom partnerstvu.

Trump je ranije u četvrtak republikanskim senatorima rekao da je pozvao američkoga trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera i ekonomskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa da ponovno počnu pregovore.

U svojoj poruci na Twitteru ustvrdio je da će se SAD »priključiti TPP-u samo ako dogovor bude temeljno bolji od onoga koji je predložen predsjedniku Obami.

Mi već imamo BILATERALNE dogovore sa šest od 11 država u TPP-u i radimo na tome da se dogovorimo s najvećom od tih zemalja, Japanom, koji nas je u trgovinskom smislu godinama teško pogađao!«, istaknuo je američki predsjednik.

Kreatori politika na azijsko-pacifičkom prostoru u petak su skeptično odgovorili na prvotnu objavu o mogućnosti američkog priključenja trgovinskom sporazumu.
»Ako je istinito, pozdravljam to«, rekao je japanski ministar financija Taro Aso novinarima nakon sastanka vlade u petak i prije Trumpova tvita. Aso je dodao da se te činjenice moraju provjeriti.

Trump je »osoba koja može temperamentno promijeniti mišljenje i onda sljedeći dan reći nešto drugo«, rekao je Aso.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern također je izdvojila izazove američkog priključenja savezu.

»Pokaže li se da SAD iskreno želi ponovno u savez, to će pokrenuti posve nov proces«, kazala je Ardern novinarima u Aucklandu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze