Pad procijepljenosti

Trudnicama u Sloveniji preporučuje se cijepljenje protiv hripavca, no trošak ne pokriva zdravstveno osiguranje

Hina



Slovenska javna zdravstvena služba preporučila je ginekolozima da trudnicama u ranoj fazi trudnoće savjetuju cijepljenje protiv hripavca, kako bi pred tom zaraznom bolešću zaštitile svoju  bebu u prvim mjesecima njena života.


Prije se je cijepljenje trudnicama preporučivalo cijepljenje samo protiv gripe, no pokazalo se da je u zemljama gdje je pojavnost hripavca kojega se naziva i magareći kašalj povećana bilo i smrtnih slučajeva kod dojenčadi, pa je radi zaštite djece cijepljenje najbolja strategija, kazala je dr Marta Grgič Vitek, epidemiologinja s Nacionalnog instituta za javno zdravstvo.


Istaknula je pozitivno iskustvo Velike Britanije koja je cijepljenje trudnica protiv hripavca preporučila prije pet godina i od tada gotovo otklonila smrtnost od te infekcije kod dojenčadi.




Preporučuje se da se trudnice cijepe u trećem mjesecu trudnoće, dovoljna je jedna doza cjepiva, ali troškove plaćaju žene same jer ga ne pokriva zdravstveno osiguranje.


Na mogućnost cijepljenja trebali bi žene u drugom stanju upozoravati i njihovi ginekolozi, a zbog opasnosti te infekcije po dojenčad preporučuje se i da se cijepe što ranije jer ih cjepivo koje je dobila majka štiti samo u prva tri mjeseca života.


Mjestimično povećanu pojavu hripavca u nekim krajevima Slovenije povezuju s padom procijepljenosti stanovništva u odnosu na ranije iako liječnici roditelje upozoravaju na opasnost izbjegavanja cijepljenja protiv nekih bolesti za koje se mislilo da su iskorijenjene, ali se opet pojavljuju.