Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Unatoč optužbama

Trijumf ''češkog Trumpa'': Milijarder Babiš uvjerljivo pobijedio na češkim izborima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2017. u 22:40 2017-10-21T22:40:00+02:00

 Češki milijarder Andrej Babiš uvjerljivo je pobjedio na subotnjim parlamentarnim izborima na kojima su birači rekli »ne« tradicionalnim strankama i »češkom Trumpu« dali mandat za borbu protiv političke korupcije, iako je i sam suočen s optužbama za prevaru.
Njegov populistički pokret ANO osvojio je 29,6 posto glasova, tri puta više od najbližeg suparnika, oporbenih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3 posto.

Socijaldemokrati, koji su s ANO vodili vladu od 2014. pali su na rekordnih 7,3 posto, najmanje od mirnog razlaza sa Slovačkom 1993.
Drugi protestni pokret, krajnje desna Stranka slobode i izravne demokracije (SPD) na trećem je mjestu s jedanaest posto glasova. Vodi je češko-japanski poslovni čovjek Tomi Okamura, protivnik imigracije i pobornik izlaska iz EU-a.
Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se unatoč gospodarskom rastu, uravnoteženom proračunu, najnižoj nezaposlenosti u EU-u i najbržem rastu plaća u proteklih deset godina.
Babis je suočen s teškim koalicijskim pregovorima jer su i bivši partneri socijaldemokrati i Kršćanski demokrati u subotu rekli da ne mogu biti u vladi s nekim tko je pod policijskom istragom.

Građanski demokrati također su isključili vladu s ANO-om, kao i druge dvije manje stranke.
No, Babis se ne da obeshrabriti i kaže da će razgovarati sa svima.
»Vjerujem da ću sastaviti vladu koja će biti jedan tim«, rekao je novinarima u pristašama u stranačkom stožeru. »Želimo provesti program za bolji život u našoj zemlji«, dodao je.
Istaknuo je da je njegova stranka proeuropska, unatoč tome što ne želi razgovarati o »Europi dviju brzina« koja bi mogla u stranu staviti države poput Češke koje nisu uvele euro.

»Nije istina da smo nekakva prijetnja. Mi smo za proeuropljani i spreman sam boriti se za naše interese u Bruxellesu«, rekao je Babis.
Čovjek kojeg uspoređuju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog poslovnog backgrounda i anti-establišment programa, Babis je uspio održati popularnost unatoč optužbama da je nezakonito primio dva milijuna eura poticaja iz EU-a za svoje prehrambeno i poljoprivredno carstvo vrijedno oko četiri milijarde dolara.
Poduzetnik slovačkog podrijetla, Babiš je vlasnik poljoprivredno-prehrambenog diva Agroferta i drugi najbogatiji čovjek u zemlji.
U kampanji je najavljivao da će pomesti tradicionalne stranke, potaknuti ulaganja, a migrante ostaviti pred zatvorenim vratima.

Predizborne ankete davale su veliku prednost njegovom populističkom pokretu ANO, nakon što je retorikom protiv establišmenta dobio potporu i s lijevog i desnog političkog spektra, uvjerivši glasače da može riješiti probleme u državi – od korupcije do prometa.
Babiš, za koga suparnici tvrde da predstavlja prijetnju demokraciji zbog svoje poslovne moći, autoritativnog ponašanja i medijskih ulaganja, protivi se i uvođenju eura, što posebice vole čuti euroskeptici.
Također je veliki protivnik dublje integracije EU-a i veliki je kritičar Bruxellesa, no ističe i prednosti koje je Češka dobila članstvom u EU, smatrajući da bi Prag trebao preuzeti snažniju ulogu u reformiranju europskog bloka

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.