Okršaj s muslimanskim pobunjenicima

Trideset policajaca poginulo u sukobu na Filipinima

Hina

Reuters

Reuters



MANILLA – Trideset filipinskih policajaca ubijeno je u nedjelju u sukobima s muslimanskim pobunjenicima na jugu zemlje, unatoč mirovnom sporazumu potpisanom prije gotovo godinu dana, kazao je glasnogovornik pobunjenika.


Broj poginulih u sukobu u Mamasapanu, u provinciji Maguindanao, temelji se na informacijama lokalnih vlasti i pobunjenika na terenu.


Nakon desetljeća oružane pobune u kojoj su poginuli deseci tisuća ljudi, Nacionalna oslobodilačka fronta Moro (MNLF) i filipinska vlada u ožujku 2014. potpisali su mirovni sporazum koji predviđa stvaranje autonomne regije na jugu zemlje koju pet milijuna filipinskih muslimana smatra zemljom svojih predaka.




Nacrt zakon o tome pitanju nalazi se u parlamentu.


Po glasnogovorniku MNLF-a sukobi su počeli kada su se policijski komandosi rasporedili u Mamasapanu kako bi uhitili jednog Malezijca, člana Džame Islamije, skupine povezane s Al-Kaidom.MNLF optužuje policiju da nije s njim koordinirala operaciju, ali kaže kako ne želi da taj incident, tek drugi otkad je postignut mirovni sporazum, dovede u pitanje njegovu primjenu.