Novi hrvatski režim kontrola

Trgovinski rat BiH i Hrvatske: Zbog većih pristojbi za nadzor, Sarajevo uvodi protumjere

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



ZAGREB Nakon što se srbijanska premijerka Ana Brnabić Europskoj komisiji požalila na novi hrvatski režim kontrole voća i povrća koje u Hrvatsku dolazi iz trećih zemalja, kao i na povećane naknade za tu kontrolu, Komisiji je pisao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović. Poslao joj je zahtjev da zaustavi Hrvatsku u daljnjem naplaćivanju naknada koju plaćaju izvoznici na granici, a koja je od 15. srpnja povećana 22 puta.


Kako stoji u Šarovićevom pismu Christianu Danielssonu, glavnom ravnatelju Ravnateljstva za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske komisije, nova naknada od 270 eura, koja je dosad iznosila 12 eura, »predstavlja opterećenje koje će značajno umanjiti konkurentnost BiH izvoznika i dovesti u pitanje izvoz velikog broja kultura voća i povrća na hrvatsko tržište«. Otežavajuća je činjenica, kaže, da se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća ili povrća. Šarović novu naknadu Hrvatske naziva necarinskim barijerama kojima se krše međunarodne trgovinske obveze i uvodi diskriminacija uvoznika. Ne isključuje ni uvođenje protumjera na BiH strani, koje je i za Srbiju između redaka najavila premijerka Brnabić. Neslužbene informacije kažu da će u Sarajevu u ponedjeljak biti održan sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o novim uvoznim pravilima Hrvatske.


»Vlasti u Bosni i Hercegovini reagirat će na odluku Hrvatske o povećanju pristojbi za nadzor, jer smatraju da takva mjera nije sukladna pravilima zajedničke politike Europske unije«, najavio je Šarović. Preuranjeno je reći kakav će biti odgovor BiH, kao i ostalih ne-EU zemalja koje izvoze u Hrvatsku, kazao je, ali istaknuo da će BiH svoje proizvođače zaštititi onako kako svoje štiti Hrvatska.