Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Prva azijska zemlja s "najjačom" putovnicom

Traži se "pasoš bez mane": Singapurska putovnica najmoćnija, s hrvatskom bezvizno u 144 zemlje

foto: flickr.com
foto: flickr.com
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2017. u 14:54 2017-10-25T14:54:24+02:00

Američka je putovnica pala na listi otkako je predsjednik postao Donald Trump, nakon odluke Turske i Srednjoafričke Republike da Amerikancima ponovo uvedu vize.

ZAGREB – Singapurska putovnica »najmoćnija« je na svijetu, pokazuje lista globalne savjetničke tvrtke Arton Capital na kojoj je hrvatski pasoš na 38. mjestu omogućujući bezvizno putovanje u 144 zemlje svijeta.

Lista je izrađena na temelju »bezviznog rezultata« koji mjeri u koliko zemalja nositelji pojedinih putovnica mogu putovati bez viza.

Na taj se način s putovnicom Singapura može ući u 159 zemalja svijeta, jednu više od njemačkog i dvije od švedskog pasoša.

Hrvatska je na 38. mjestu i s njezinom se putovnicom bezvizno putuje u 144 države, pokazala je lista objavljena na internetskoj stranici Arton Capitala.

U poretku su najlošije prošli Afganistan, Irak, Sirija, Pakistan i Somalija.

Listom su obično dominirale europske putovnice, pa je njemačka na prvom mjestu bila posljednje dvije godine.

No, zahvaljujući tome što je Paragvaj skinuo Singapur s popisa zemalja za koje je potrebna viza taj je azijski grad-država dospio na vrh liste u 2017.

»Prvi put jedna azijska zemlja ima najjaču putovnicu na svijetu. To je pokazatelj odličnih diplomatskih odnosa i učinkovite vanjske politike Singapura«, rekao je direktor Arton Capitala Philippe May.

U 20 vodećih zemalja su još tri azijske države – Južna Koreja (157), Japan (156) i Malezija (154).

Američka je putovnica pala na listi otkako je predsjednik postao Donald Trump, nakon odluke Turske i Srednjoafričke Republike da Amerikancima ponovo uvedu vize.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.