Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Irak

Tisuće prosvjednika u Bagdadu traže "pad režima". Danas bi sve moglo eskalirati

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2019. u 10:20 2019-10-25T10:20:52+02:00

Prosvjede koji su spontano počeli 1. listopada nakon poziva na društvenim mrežama, do 6. listopada je obilježila pogibija 157 ljudi, velikom većinom prosvjednika i to onih u Bagdadu, pokazuju službeni podatci.

Tisuće prosvjednika okupljaju se u petak na prilazima Zelenoj zoni u Bagdadu, nastavljajući protuvladine prosvjede u kojima je početkom listopada poginulo 150 ljudi.

Interventna policija, raspoređena u velikom broju, suzavcem je pokušala rastjerati prosvjednike i udaljiti ih od Zelene zone, gdje su zgrade iračke vlade i američkog veleposlanstva, javljaju novinari agencije France Pressea s mjesta događaja.

Prosvjednici su se već u četvrtak navečer okupili na trgu Tahriru u Bagdadu, uobičajenom mjestu prosvjeda. Neki su ondje proveli noć a drugi su pristizali u petak ujutro.

Njihov je jedini zahtjev »odlazak lopovskog režima«, u zemlji koja je bogata naftom, u kojoj vlada kronična nestašica električne energije i pitke vode i koju nagriza korupcija.
Tijekom noći deseci prosvjednika su otjerani ispred Zelene zone pomoću vodenih topova i suzavca.

Prosvjede koji su spontano počeli 1. listopada nakon poziva na društvenim mrežama, do 6. listopada je obilježila pogibija 157 ljudi, velikom većinom prosvjednika i to onih u Bagdadu, pokazuju službeni podatci.

Redarstvene snage, upozorene na nastavak prosvjeda koji se ponovo organiziraju preko društvenih mreža, neprestano ističu da su tu kako bi »zaštitile« prosvjednike.

U petak se velik broj pristaša šijitskog vođe Moktade Sadra treba priključiti spontanom prosvjedu kakav još nije viđen u Iraku.

Moktada Sadr će u petak upotrijebiti sav svoj ugled u prosvjednom pokretu. Godine 2016. njegovi su pristaše bili zauzeli Zelenu zonu i zaposjeli sve ustanove u zemlji.

Čineći dodatni pritisak na vlasti koje su na meti oštre kritike zbog poginulih u listopadskim prosvjedima, Sadr je zatražio od svojih boraca da budu spremni »zaštititi prosvjednike«.

Veliki ajatolah Ali Sistani dao je vladi vremena do petka kako bi pronašla krivce za nasilje i odgovorila na zahtjev prosvjednika.

Premijer je najavio mjere ali nije nije obznanio nikakvu važniju reformu ni mjeru protiv »velikih riba« u toj zemlji koja zauzima 12. mjesto na ljestvici najkorumpiranijih zemalja svijeta Transparency Internationala.

Ulica pak želi novi ustav i posvemašnju promjenu političke klase.

Kao i početkom listopada, pozivi na prosvjede odnose se uglavnom na pokrajine na jugu, gdje su šijiti u većini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.