Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
19. rujna 2019.
Udar na policiju

Teroristički napad u Istanbulu: Ministar Soylu potvrdio da je poginulo 38 osoba, a 166 ih je ranjeno

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. prosinac 2016. u 8:37 2016-12-11T08:37:00+01:00

Među poginulima je 30 policajaca, sedmero civila i jedna osoba čiji identitet još nije utvrđen, rekao je ministar

ISTANBUL Najmanje 38 osoba je poginulo, a 166 je ozlijeđeno u dvostrukom napadu u subotu navečer u središtu Istanbula.

NOVO 11:49 Najmanje 38 ljudi je poginulo, a 166 je ozlijeđeno u dvostrukom napadu u subotu navečer u središtu Istanbula, rekao je u nedjelju turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, dodajući kako vjeruje da su odgovorni kurdski militanti.

»Po zadnjim informacijama koje smo dobili, 38 djece naše nacije postalo je mučenicima nakon noćašnjeg okrutnog napada«, rekao je Soylu.

Među poginulima je 30 policajaca, sedmero civila i jedna osoba čiji identitet još nije utvrđen, rekao je ministar.

U bolnicu je primljeno 155 ljudi, a 14 je smješteno na intenzivnu skrb, dodao je ministar zdravlja Recep Akdag, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Napadi su izvedeni u blizini nogometnog stadiona Bešiktaš. Dvije bombe eksplodirale su s manje od minute razlike.

Prvi napad bio je autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

Meta oba napada bili su policajci, pripadnici interventne policije koji su se nalazili kod stadiona jer u osiguravali utakmicu, te skupina policajaca u parku.

Radi se o »terorističkom napadu koji je jasno ciljao pripadnike interventne policije«, rekao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus.

Prve informacije upućuju na militante Radničke stranke Kurdistana (PKK) a pritvoreno je već 13 ljudi.

U govoru na pogrebu policajaca, ministar unutarnjih poslova najavio je osvetu. »Osvetit ćemo se, ova krv neće ostati prolivena na tlu.«

Turska je u nedjelju proglasila dan žalosti, a predsjednik Tayyip Erdogan otkazao je posjet Kirgistanu kamo je trebao krenuti u nedjelju.

NOVO 03:26 Dvadeset devet osoba je ubijeno, uglavnom policajaca, a 166 ranjeno u dvostrukom bombaškom napadu u subotu u Istanbulu, izjavio je u nedjelju ujutro turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Dvadeset i sedam ubijenih bili su policajci, rekao je ministar Soylu novinarima u Istanbulu. Dodao je i da turska vlada vjeruje da se radilo o sinkroniziranim napadima.

Napadi su se dogodili nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora - jedan je bio autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio da su teroristi za cilj imali snage sigurnosti i građane u Bešiktašu. »Još jednom smo u Istanbulu vidjeli ružno lice terora koje ne mari ni za kakav oblik morala i vrijednosti«, rekao je Erdogan.

 Turske vlasti nisu objavile koga sumnjiče za napade, no do njih je došlo u godini u kojoj su Istanbul i druge turske gradove potresli napadi za koje se sumnjiči pripadnike Islamske države i kurdske militante.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.