Predsjednik EP

Tajani se ispričao nakon sastanka s hrvatskim i slovenskim eurozastupnicima: ‘Nije riječ o teritorijalnim pretenzijama’

Hina

Reuters

Reuters

» Iskreno žalim i ispričavam se što sam uporabio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, nije bila moja namjera«, stoji u izjavi



STRASBOURG Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u srijedu se nakon susreta s hrvatskim i slovenskim zastupnicima Europske pučke stranke ispričao i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava prigodom Dana sjećanja u Basovizzi.


»Popodne sam se sastao s kolegama zastupnicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i ispričavam se što sam uporabio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, nije bila moja namjera, niti moje mišljenje o tom pitanju«, stoji u izjavi predsjednika Europskog parlamenta.


»Moje spominjanje Istre i Dalmacije odnosi se na Istrane i Dalmatince, njihovu djecu i unuke, od kojih su mnogi bili nazočni na svečanosti«.




»Moja politička karijera pruža brojne dokaze dubokog prijateljstva i poštovanja koje sam uvijek gajio prema narodima Hrvatske i Slovenije.«


»Svi oblici totalitarizma zaslužuju punu osudu a prema žrtvama fašizma, nacizma i komunizma se treba odnositi s jednakim poštovanjem«, zaključio je svoju izjavu Tajani.


Hrvatski i slovenski zastupnici Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke (EPP) u utorak su u pismu od predsjednika EP-a Antonija Tajanija zatražili ispriku i povlačenje izjave iz Basovizze o »talijanskoj Istri i Talijanskoj Dalmaciji« koja se, kako ocjenjuju, može protumačiti kao »teritorijalna pretenzija i revizionizam«.


»Vaša izjava iz Basovizze, koju osuđujemo, nažalost je otvorila davno zacijeljene rane. Vaša se izjava može protumačiti kao teritorijalna pretenzija i revizionizam te nažalost ostavlja prostora za drugačije interpretacije. Primajući na znanje da Vam je žao, očekujemo Vašu ispriku i povlačenje Vaše izjave«, stoji u pismu zastupnika.


Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: »Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija«.


»Vaša je izjava duboko uvrijedila građane Hrvatske i Slovenije te se kosi s funkcijom koju obnašate kao predsjednik Europskog parlamenta«, stoji nadalje u pismu.


U srijedu popodne Antonio Tajani se sastao s hrvatskim slovenskim zastupnicima EPP-a a izjavu je uputio nakon sastanka.