Izvješće UNESCO-a

Sve ugroženiji: Svakog petog dana u svijetu pogine po jedan novinar, a riješi se tek svako deseto ubojstvo

Hina

Reuters

Reuters

Svakog petog dana pogine jedan novinar, objavio je UNESCO u srijedu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnavanja zločina nad novinarima. Najmanje 827 novinara poginulo je između 2006. i 2015., 115 samo prošle godine što 2015. čini drugom najsmrtonosnijom godinom za novinare u proteklom desetljeću, navodi se u izvješću te UN-ove agencije.

Riješeno je tek jedno od deset ubojstava novinara, navodi UNESCO, unatoč tome što brojne države pokazuju političku volju da se ubojstva zaustave.


Izvješće, koje se odnosi na posljednjih deset godina, nije obuhvatilo »brojne druge zločine poput otmica, zatočenja, mučenja, zastrašivanja i uznemiravanja, u stvarnosti i na internetu«.


Od 213 novinara ubijenih 2014. i 2015., 78 je smrtno stradalo u arapskim zemljama, pa je arapski svijet najopasniji dio svijeta za novinarsku profesiju, prvenstveno zbog ratova u Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji.




U istom je razdoblju 51 novinar ubijen u Latinskoj Americi i na Karibima, 34 u Aziji, 27 u Africi i dvanaest u srednjoj i istočnoj Europi.


Gotovo polovina internetskih novinara ubijenih u zadnje dvije godine bili su reporteri i blogeri koji su pokrivali rat u Siriji. Godine 2015. zabilježen je značajan rast ubojstava reportera internetskih portala i televizija, stoji u izvješću UNESCO-a.