Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
UNICEF-ova statistika

Svakih pet minuta jedno dijete u svijetu umre zbog nasilja

Foto arhiva NL
Foto arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2014. u 8:34 2014-10-21T08:34:32+02:00

Djeca su danas u svakodnevnom životu posvuda izložena ekstremnom nasilju, pa je sprečavanju smrtnosti djece uslijed nasilnog postupanja prema njima potrebno posvetiti više pozornosti, ocjenjuju u UNICEF-u.

LONDON U svijetu svakih pet minuta jedno dijete umre zbog nasilja počinjenog nad njim, no samo manji dio od 345-ero djece koliko ih dnevno strada od nasilja u svijetu, umre u ratnim područjima, dok ih 75 posto nastrada u zemljama bez sukoba, navodi se u izvješću UNICEF-a.

Djeca su danas u svakodnevnom životu posvuda izložena ekstremnom nasilju, pa je sprečavanju smrtnosti djece uslijed nasilnog postupanja prema njima potrebno posvetiti više pozornosti, ocjenjuju u UNICEF-u. U izješću se navodi kako je u Brazilu od 2000. godine značajno smanjen broj djece do pet godina starosti koja umiru od bolesti ali je zato gotovo 15.000 dječjih života izgubljeno zbog nasilja koje se događa u adolescentskim godinama.

 »Posljednjih nekoliko desetljeća bili smo fokusirani na smanjenje smrtnosti djece od bolesti, no ovo izvješće pokazuje da se moramo više pozabaviti i drugim uzrocima koji dovode stradanja djece«, izjavila je voditeljica UNICEF-ova odjela za zaštitu djece Susan Bissell.

U svijetu su, navodi se, milijuni djece izloženi psihičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju u svojim domovima, školama i zajednici, pa je zbog svakodnevnog mentalnog i fizičkog nasilja, ugrožen njihov daljnji razvoj a obitelji često ne traže pomoć jer znaju da je od vlasti neće dobiti. Primjerice, seksualnom nasilju u Keniji izloženi su jedna od tri djevojčice te jedan od šest dječaka, ali policija procesuira svega jedan posto tih slučajeva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka