Internetski narativ o zločinu

Sutra komemoracija: Ratni veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije dolaze u Ahmiće

Boris Pavelić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Narativ o Ahmićima "48 sati pepela i krvi" sutra će biti prvi put javno predstavljen, a potom besplatno dostupan na webu SENSE Centra za tranzicijsku pravdu iz Pule



Ratni veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije doći će sutra na komemoraciju žrtvama masakra u Ahmićima, na kojoj će biti predstavljen i internetski narativ o tom zločinu koji je načinio “SENSE Centar za tranzicijsku pravdu” iz Pule.


Sutra se navršava 26 godina otkako su snage HVO-a u malome selu Ahmići pored Viteza u srednjoj Bosni 16. travnja 1993. ubile 116 civila, među kojima 32 žene i jedanaestoro djece. Posmrtni ostaci tridesetak mještana ni do danas nisu pronađeni, ali selo je ipak obnovljeno, usprkos tome što je u zločinu spaljeno više od stotinu kuća te minirana mjesna džamija.


Za zločin u Ahmićima pred Haškim sudom na najdužu je kaznu osuđen jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u srednjoj Bosni Dario Kordić, koji je odslužio 25 godina zatvora. Nedavno je taj čovjek, na poziv zagrebačkog svećenika i studentskog kapelana Damira Stojića, održao predavanje u Studentskome domu Stjepan Radić u Zagrebu, što je izazvalo ogorčenje dijela javnosti u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.




Otkako je odslužio kaznu, Dario Kordić nerijetko drži predavanja uz podršku crkvenih velikodostojnika, tvrdeći da je u zatvoru doživio obraćenje. O odgovornosti za zločin u Ahmićima nikada nije rekao ni riječi, a kada se u Zagreb vratio iz zatvora, s oduševljenjem ga je dočekao sisački biskup Vlado Košić i stotinjak oduševljenih poštovatelja.


U Vitezu i Ahmićima sutra će biti održana komemoracija žrtvama zločina, na kojoj će sudjelovati i ratni veterani. Njihov dolazak organizira nevladina organizacija Centar za nenasilnu akciju, koja već godinama organizira zajedničke posjete veterana mjestima ratnih zločina. Najavljeno je da će u Ahmiće doći veterani Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane, Armije BiH, Vojske Republike Srpske, Vojske Jugoslavije i Jugoslavenske narodne armije, kako bi zajedno odali počast žrtvama zločina te poslali poruku mira i protivljenja ratu i nasilju.


Poslije komemoracije, u Ahmićima će biti predstavljen internetski narativ “48 sati pepela i krvi”, naslovljen po šifriranom imenu akcije kojom je HVO krenuo u masakr u Ahmićima. Prezentaciju je načinio “SENSE Centar za tranzicijsku pravu” iz Pule, nevladina organizacija nasljednica novinske agencije SENSE, koja je pratila sva haška suđenja.


Na temelju arhivskog materijala iz istraga Haškoga suda, “SENSE Centar za tranzicijsku pravdu” izrađuje temeljite ali pregledne internetske rekonstrukcije zločina i istraga zločina u Haškome sudu. Dosad su objavljene internetske rekonstrukcije ranog uništavanja spomeničke baštine i suđenja za te zločine, zločini na Kosovu i u Srebrenici, te akcije Oluja i njezinoga tretmana pred Haškim sudom. Sve su te prezentacije besplatno dostupne na internetskoj stranici www.sensecentar.org. Narativ o Ahmićima “48 sati pepela i krvi” sutra će biti prvi put javno predstavljen, a potom isto tako besplatno dostupan na internetskoj stranici  www.sensecentar.org.