Usagi čupa stabla

Super-tajfun zahvatio Filipine i Tajvan, sve bliži Kini

Hina

"Vjetar je vrlo jak. Sada ne mogu izaći", izjavio je guverner Batanesa Vicente Gato na radiju. "Brojna stabla su iščupana iz tla i nemamo više struje", kazao je on



Tajfun je prvo pogodio otočje Batanes na sjeveru Filipina tijekom noći s vjetrom brzine 250 kilometara na sat, nanijevši štetu telefonskim linijama i poljoprivrednim dobrima, rekle su vlasti.


“Vjetar je vrlo jak. Sada ne mogu izaći”, izjavio je guverner Batanesa Vicente Gato na radiju. “Brojna stabla su iščupana iz tla i nemamo više struje”, kazao je on.


U zadnjem izvješću Nacionalni centar za upravljanje katastrofama zabilježio je poplave u četiri područja glavnog otoka Luzona, najnastanjenije zone u zemlji. Nekoliko cesta i mostova izvan upotrebe je zbog porasta voda ili klizanja terena.




Zasad nema podataka o smrtno stradalima, ali hitna služba i spasioci objavili su da se spremaju za najgore jer je više od 100 obitelji već evakuirano u jednoj sjevernoj pokrajini.


Na Tajvanu nekoliko je letova otkazano a trajektni promet zaustavljen, dok su škole i uredi zatvoreni na brojnim mjestima, posebice na jugu i istoku zemlje.


Ministarstvo obrane rasporedilo je više od 1600 vojnika u zone “visokog rizika” a još ih je 24.000 u pripravnosti.