Međunacionalni obračun

Sukob navijačkih skupina u BiH: dva navijača se bore za život, desetine privedenih

Hina

Broj ozljeđenih još uvijek nije konačan jer se novi pacijenti dovode u Županijsku bolnicu u Travniku



MOSTAR Dvije su osobe zadobile ozljede opasne po život s teškim povredama glave i podvrgnuti su hitnim operacijama na Kliničkom centru u Sarajevu u srijedu nakon žestokog obračuna navijačkih skupina nogometnih klubova Premijer lige BiH Borca iz Banja Luke i Željezničara iz Sarajeva u Donjem Travniku u središnjoj Bosni u kojima su najmanje 22 osobe ozlijeđene, među kojima je i sedam policajaca, izvijestila je Federalna televizija (FTV).


 Po riječima glasnogovornice Klinične bolničkog univerzitetskog centra u Sarajevu Biljane Andrić dvojica mladića imaju frakture na glavi i krvarenja te su podvrgnuti operaciji. Uz to jedan od njih je zadobio i prijelom karlične kosti te potkoljenice, dok je treći dopremljeni mladić samo zadržan na promatranju nakon ozljede glave.


Po informacijama FTV-a do izgreda je došlo oko 14 sati u mjestu Oborci kada su se otvoreno sukobile navijačke skupine koji su putovali na dva različita nogometna susreta iako su bili pod pratnjom policijskih ophodnji. U MUP-u Srednjobosanske županije su rekli da je tijekom obračuna navijača ova dva kluba ozlijeđeno najmanje sedam policajaca, sedam navijača Borca i osam navijača Željezničara.




Ukupno šest navijača je zadobilo teže ozljede, izvijestili su iz Županijske bolnice u Travniku. Sudionici izgreda se još uvijek nalaze na licu mjesta gdje policija provodi istragu a privedeno je više desetina osoba.


Pripadnici policije iz Travnika i Donjeg Vakufa koje su se zatekle na licu mjesta nisu mogli zaustaviti međusobni obračun nogometnih huligana pa su na lice mjesta upućene dodatne snage Specijalne policije kao i Odjela kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanske županije, navodi se u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije.


Navijači Borca putovali su iz Banje Luke na utakmicu sa Olimpicom u Sarajevo, dok su navijači Željezničara krenuli bodriti svoj klub na gostovanju kod prijedorskog Rudara.


Povjerenik za sigurnost Nogometnog saveza (NS) BiH Željko Laketa izjavio je FTV kako će tijela NS-a prije donošenja bilo kakve odluke sačekati izvještaj o izgredu kako bi donio odluku. Nije isključio da se ponovno zabrani dolazak gostujućih navijača na susrete nogometne lige što se proteklih godina pokazalo uspješnim za sprječavanje većih sukoba.