Prijeti im zatvor

Stravično: Mladoj majci na porodu izvrnuli maternicu. Pala je u težak šok i umrla u mukama

Portal Novilist.hr

Ilustracija (ne prikazuje porod iz teksta) / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija (ne prikazuje porod iz teksta) / Foto Sergej Drechsler



Nakon što je zdrava djevojčica stigla na svijet, novopečenoj majci Alisi Tepikini (22) nije izašla posteljica. Porodničarka je povukla pupčanu vrpcu i pritom mladoj majci izvrnula maternicu. Djevojka je preminula. Ruske vlasti su pokrenule istragu nad svim članovima medicinskog tima koji je sudjelovao u porodu, javljaju 24 sata.


Članovi tima nisu suspendirani i do okončanja istrage rade na svojim radnim mjestima. Istovremeno, inspektori pripremaju snažan slučaj protiv njih gdje bi im u sudskom epilogu moglo prijetiti najmanje tri godine u zatvoru zbog ubojstva.


Alisina majka Svetlana Malyukova za ruske novine Komsomolayska Pravda kazala je da se nada okončanju istrage.




– Nadam se da će uspjeti dokazati njihovu krivnju i da neće izbjeći kaznu, rekla je.


Opisala je i tijek poroda svoje kćeri. Kazala je kako je babica pozvala opstetričarku vidjevši da posteljica ne izlazi. Liječnica je došla i uhvatila rukama pupčanu vrpcu te je snažno povukla.


Njezin otac kazao je novinarima da je cijeli porod nalikovao srednjovjekovlju.


– Liječnica je toliko snažno povukla pupčanu vrpcu da je moja kći zajaukala od bolova. Od njezinih vriskova odzvanjala je cijela bolnica. To je prouzročilo stanje šoka i teško krvarenje. Ona je pala u komu, a zatim joj je stalo srce. Nikad više nije se probudila, nastavila je očajna majka.


Osoblje klinike zatražilo je helikopter u pripravnosti kako bi trudnicu odvezli u veći medicinski centar, no bila je preslaba za let. Hitno su je odvezli u salu i operirali, no nisu joj uspjeli spasiti život.


Službeni uzrok smrti je “težak šok prouzročen bolovima”. Očajni roditelji tek su sada otkrili da joj je posteljica istrgnuta zajedno s maternicom. Regionalni ministar zdravstva u Sverdlovsku kazao je da su disciplinski kaznili čitav tim, no u tijeku je i službena kriminalistička istraga, pišu 24 sata.