Prenosimo iz Guardiana

Što je do sada poznato: Roditelji su bacali djecu preko ograde kako bi ih spasili

Hina

foto: reuters

foto: reuters

Policija pokušava utvrditi je li imao pomagače. Inicident je tretiran kao teroristički napad, ali još nitko za njega nije preuzeo odgovornost.



– Veliki kamion zabio se u masu koja je slavila Dan Bastilje oko 11 sati navečer. Poginulo je najmanje 84-oro ljudi, uključujući i nekoliko djece. Najmanje 18 ljudi je u kritičnom stanju.


– Vozača kamiona ubila je policija. Policija pokušava utvrditi je li imao pomagače. Inicident je tretiran kao teroristički napad, ali još nitko za njega nije preuzeo odgovornost.


– Svjedoci tvrde da je vozač vozi s jedne avenije na drugu, pokušavajući ubiti što više ljudi. Vozio je kroz masu nekoliko stotina metara, ulicom Engleska promenada koja se pruža uz more. Jedan svjedok tvrdi da je vozač pucao iz pištolja, prije nego ga je policija ubila. Utvrđeno je da je vozio niz obalu ukupno dva kilometra, brzinom od 50 kilometara na sat.




– Vozač kamiona koji se u četvrtak navečer u Nici zabio u gomilu usmrtivši najmanje 84 osobe formalno je identificiran, rekli su u petak policijski izvori. Muškarac je vlasnik osobnih dokumenata na ime 31-godišnjeg francuskog Tunižanina s adresom u Nici, koje su u kamionu našli istražitelji. rancuski mediji javljaju da je napadač otprije opoznat policiji, uglavnom zbog manjih kriminalnih djela. Nije bio povezivan sa teroristima.


– U kamionu su nađene granate i drugo oružje. Trenutno je u tijeku vojna operacija, u kojoj ć biti angažirano 10 tisuća vojnika.


– Francuski predsjednik Francois Hollande kaže da će izvanredno stanje u Francuskoj biti produženo na rok od tri mjeseca. Podsjetimo, uvedeno je nakon terorističkih napada u Parizu. Holland je rekao da će Francuska granica biti strogo nadzirana te dodao da će Francuska nastaviti sa vojnim akcijama u Siriji i Iraku.


– Očevici događaja kažu da su roditelji bacali svoju djecu preko ograda, kako bi ih spasili od napada kamionom i stampeda koji je uslijedio.


– Ministar unutarnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve rekao je da Francuzi osjećaju veliku bol.


– Hollande je zakazao hitnu jednicu sa dužnosnicima sigurnosnih i vojnih institucija. Šef države okružio se premijerom Manuelom Vallsom, ministrom pravosuđa Jean-Jacquesom Urvoasom, ministrom obrane Jean-Yvesom Le Drianom i šefom glavnog vojnog stožera generalom Pierreom de Villiersom. Glavni dužnosnici obavještajnih službi također su prisutni. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve koji je otišao u Nicu neposredno nakon napada trebao bi sudjelovati u razgovorima video-linkom.


– Šefovi država, uključujući Baracka Obamu, Theresu May, Angelu Merkel, Xi Jinpinga and Mariana Rajoya osudili su napad.