Prijedlog ide vladi

Što donosi izvanredno stanje u Francuskoj: Od ukidanja radikalnih džamija, do stavljanja u kućni pritvor

Hina

Reuters

Reuters

"Izvanredno stanje je želja... da se čvrsto i odlučno pristupi protjerivanju onih koji trebaju biti protjerani jer propovijedaju mržnju u Francuskoj, neovisno o tome jesu li sudjelovali ili ih se sumnjiči za sudjelovanje u aktivnostima s terorističkim obilježjima", rekao je Cazeneuve



Prijedlog ukidanja radikalnih džamija u Francuskoj bit će uskoro predan vladi na razmatranje, najavio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u nedjelju, dva dana nakon smrtonosnih napada u Parizu i proglašenja izvanrednog stanja.


“Izvanredno stanje je želja… da se čvrsto i odlučno pristupi protjerivanju onih koji trebaju biti protjerani jer propovijedaju mržnju u Francuskoj, neovisno o tome jesu li sudjelovali ili ih se sumnjiči za sudjelovanje u aktivnostima s terorističkim obilježjima”, rekao je Cazeneuve za TV postaju France 2.


“To znači – a već sam u tom smjeru dao upute i o tome će se raspravljati u vladi – i ukidanje džamija u kojima pojedinci šire mržnju ili pozivaju na nju. To sve treba provesti krajnje odlučno”, istaknuo je, upozorivši kako će se nepokolebljivo provoditi sve mjere koje predviđa izvanredno stanje, od stavljanja pojedinaca u kućni pritvor do pretresa stanova i kuća.




Zemlje G20 će donijeti “mjere” protiv “pojačanog kolanja stranih terorista”, od “nadzora granice” do “pojačanja sigurnosti u zračnom prometu”, navodi se u nacrtu izjave koju je AFP dobio u nedjelju.


Među tim mjerama predsjednici država i vlada predviđaju “razmjenu operativnih informacija, kontrolu granica radi otkrivanja kretanja, preventivne mjere i prikladan pravosudni odgovor. Surađivat ćemo kako bismo pojačali sigurnost u međunarodnom zračnom prometu”, navodi se u tom tekstu koji se treba objaviti na summitu u Antalyji, na jugu Turske.


U nacrtu izjave osuđuju se “gnusni” napadi koji su se u petak dogodili u Parizu i napadi u Ankari 10. listopada, ali se izrijekom ne spominje nijedna skupina ni teroristička organizacija.


Zemlje G20 u tekstu koji predsjednici država i vlada još nisu potvrdili, ističu da je nužno presjeći kanale financiranja terorizma i suzbiti “terorističku propagandu”, napose na internetu.


“Borba s terorizmom je glavna zadaća” za dvadeset svjetskih sila, čiji su se čelnici u nedjelju i u ponedjeljak okupili u tom turskom ljetovalištu, opet po tom nacrtu izjave.


Borba s terorizmom je već bila uvrštena na dnevni red susreta, ali se nakon džihadističkih napada u petak u Parizu u kojima je poginulo 129 ljudi, nametnula kao glavna tema.