Inicijativa KP-a

Staljinova bista postavljena u ruskom gradu Lipecku

Hina

Reuters

Reuters

Članovi Komunističke partije otkrili su u petak Staljinovu bistu u Lipecku na zapadu Rusije, a aktivisti za ljudska prava osudili su puzajuću rehabilitaciju toga diktatora



MOSKVA  Članovi Komunističke partije otkrili su u petak Staljinovu bistu u Lipecku na zapadu Rusije, a aktivisti za ljudska prava osudili su puzajuću rehabilitaciju toga diktatora.


Nepoznate osobe su tijekom noći poprskale poprsje, postavljeno na teško postolje u jednoj ulici u tome gradu, crvenom bojom koja simbolizira krv, ali nisu mogle spriječiti njegovo otkrivanje.


Poprsje sovjetskog diktatora je dan uoči 70. obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom koja se 9. svibnja slavi u Rusiji, otkriveno u Lipecku, gradu s pola milijuna stanovnika, petstotinjak kilometara južno od Moskve.




»Moramo voljeti našu povijest a ne prezirati je«, rekao je za AFP Nikolaj Razvorotnjov, vođa mjesnih komunista, istaknuvši da gradske vlasti nisu otvoreno zabranile taj potez.


»Zaključujemo da je ono što nije zabranjeno, dopušteno«, dodao je.


Najveća ruska nevladina organizacija za ljudska prava Memorijal osudila je sve veći broj inicijativa kojima se slavi Staljina, nazivajući sve spomenike diktatoru »velikom uvredom« i pozvala ruske vlasti da ih zabrani.