Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: -3° 4n
Sutra: -7° -6° 22
25. veljače 2018.
Veličanje ustaštva

Srbija zbog Keleminca poslala prosvjednu notu

Foto Marko Lukunić / PIXSELL
Foto Marko Lukunić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2017. u 14:44 2017-09-04T14:44:10+02:00

Srbija je u ponedjeljak uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta na skupu Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) kada je ispred sjedišta Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) zapaljen primjerak tjednika SNV– a Novosti.

Nota je uručena otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova (MSP).

U hrvatskom veleposlanstvu Hini su potvrdili primitak prosvjedne note.

»Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije drži da ovakav incident, koji je počinila neofašistička politička skupine iz Hrvatske, u nazočnosti pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti, kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja«, navodi se u priopćenju, objavljenom i na službenoj internetskoj stranici MSP-a.

Dvadesetak simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) u subotu je prosvjedovalo ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu, pod sloganom

»Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet«, a čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primjerak SNV-ovog tjednika »Novosti«, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Keleminec je usput pozvao premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav »Za dom spremni«.

Plenković je u subotu u Žepču kazao da su Keleminec i njegova skupina »irelevantni marginalci«.

Srbijansko ministarstvo naglašava u priopćenju kako očekuje da se počinitelji kaznenih djela optuže i kazne po zakonu.

«MSP očekuje da nadležne hrvatske institucije u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa ubuduće spriječe ovakve skupove sa izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cijelosti«, navodi se u prosvjednoj noti proslijeđenoj medijima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka