''Oluja'' pod srbijanskim povećalom

Srbija i službeno zatražila dokaze iz predmeta Gotovina i ostali

Bojana Oprijan Ilić

Osim zahtjeva za dostavljanje dokumentacije u tom predmetu, srbijansko tužiteljstvo izvijestilo je glavnog haaškog tužitelja Sergea Bramertza da je od Tranzicijskog tima Haaškog tribunala zatražilo i materijale koji se odnose na ratne zločine, počinjene tijekom i nakon akcije »Oluje«, posebno na onim lokacijama, za koje Tužiteljstvo za ratne zločine vodi predistražni postupak



BEOGRAD – Srbijansko  Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo je od tužilteljstva Haškog tribunala materijale i dokaze o počinjenim ratnim zločinima, tijekom i poslije vojno-policijske akcije hrvatskih oružanih snaga “Oluja“, koji se nalaze u predmetu protiv Ante Gotovine i ostalih.  


Pored zahtjeva za dostavljanje dokumentacije u navedenom predmetu, Tužiteljstvo je obavijestilo glavnog tužitelja  Tribunala Sergea Brammertza da je od Tranzicijskog tima Haškog tribunala zatražilo i materijale koji se odnose na ratne zločine, počinjene tijekom  i nakon “Oluje“. To se, kako je navedeno u priopćenju, posebno odnosi na one lokacije za koje Tužiteljstvo za ratne zločine vodi pretkazneni postupak.


  Podjetimo, Vladimir Vukčević, tužitelj za ratne zločine, izjavio je prije nekoliko dana da to tužilteljstvo na šest lokacija – Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrgin most, vodi predistražne postupke u vezi sa zločinima nad Srbima počinjenim tijekom i poslije hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” 1995. godine. On je dodao da se prvo čekala pravomoćnost presude kako bi mogli koristiti dokaze iz Haga.