U padu Airbusa A320 Germanwingsa smrtno stradalo 150 osoba

Spasilački timovi na mjestu nesreće: Užas, nema ničega osim ostataka potpuno uništenog zrakoplova i tijela

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Prema neslužbenim informacijama, među žrtvama su dvije bebe i 16 školaraca. Nekoliko sati nakon nesreće pronađena je crna kutija iz zrakoplova



Zrakoplov Airbus A320 tvrtke Germanwings sa 144 putnika, dva pilota i četiri člana posade srušio na jugu Francuske. Informacija je potvrđena iz njemačke kontrole leta i Agencije za civilno zrakoplovstvo.


NOVO 23.48 Potraga je prekinuta do jutra. Mjesto nesreće osigurava vojska. Pronađena je jedna od dvije crne kutije i poslana je na analizu. Iz Bijele kuće kažu da ne izgleda da je nesreća uzrokovana terorističkim napadom, a iz Lufthanse kažu da se istražuje pretpostavka da se radilo o nesreći, a da su zasad sve ostalo samo spekulacije.


NOVO 20.32 Spasilački timovi helikopterima su prebačeni u zabačeno područje francuskih Alpa, mjesta pada zrakoplova A320 njemačke kompanije Germanwings u kojem je poginulo 150 ljudi, no prve informacije s terena govore da se ne može ništa učiniti, prenosi u utorak dpa.




“Nažalost, ništa nismo mogli učiniti. Na području pada zrakoplova nema se što vidjeti, tek manji ostaci. Zrakoplov se potpuno raspao”, kazao je visokogorski planinski vodič Jean-Louis Bietrix koji se pridružio potražnim i spasilačkim ekipama.


Lokalni zastupnik Christophe Castaner, koji je to područje naslijetao helikopterom s ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom, poslao je poruku da su “prizori zastrašujući”.


“Užas. Nema ničega osim ostataka zrakoplova i tijela. Zrakoplov je potpuno uništen”, napisao je Castaner na Twitteru.


Područje pada Airbusa 320 na 2000 metara nadmorske visine “češlja” oko 350 vatrogasaca, 300 vojnika, 10 helikoptera i jedan vojni zrakoplov, a pomoć u prikupljanju tijela ponudili su SAD i Rusija.


U zrakoplovu na letu od Barcelone do Dusseldorfa poginulo je 67 njemačkih državljana, 45 Španjolaca i jedan Belgijanac. Među žrtvama je 16 učenika i dvoje učitelja iz gimnazije Joseph Koenig iz zapadnog njemačkog grada Halterna koji su bili na jednotjednom programu razmjene u Barceloni.


Za sada se ne zna uzrok pada A320, a prema sigurnosnim službama, u ovom trenutku ništa ne ukazuje na teroristički čin.


Pronađrna crna kutija predana je istražiteljima koji će je pomno analizorati.


“U ovom trenutku smatramo da je riječ o nesreći, a sve drugo bilo bi nagađanje”, kazala je Heike Birlenbach, potpredsjednica Germanwingsa, u vlasništvu grupacije Lufthansa.


Let 4U 9525 trebao je poletjeti iz Barcelone u 9:35, ali je pomaknut za 10:01. U Dusseldorf je trebao sletjeti u 11:55.


Glavni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann je kazao da je zrakoplov u 10:45 letio na visini od 12.000 metara, ali je nakon minute napustio tu visinu. Prije nego je udario u strmu alpsku padinu zrakoplov je ponirao punih osam minuta. Francuski kontrolori leta izgubili su kontakt sa zrakoplovom u 10:53 na visini od oko 2000 metara. Francusko civilno zrakoplovstvo je priopćilo da posada nije uputila poziv za pomoć. Pilot zrakoplova radio je za Lufthansu 10 godina i imao je 6000 sati leta s Airbusom.


NOVO 19.10 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik vlade Zoran Milanović uputili su izraze sućuti u povodu nesreće zrakoplova njemačke tvrtke Germanwings koji se srušio u francuskim Alpama.


Predsjednica Grabar-Kitarović uputila je izraze sućuti njemačkom kolegi Joachimu Gaucku.


“Sa žaljenjem sam primila vijest o teškoj zrakoplovnoj nesreći koja se jutros dogodila na jugu Francuske, a u kojoj je, na žalost, poginuo veći broj njemačkih građana. Molim Vas da u moje osobno ime i u ime svih hrvatskih građana primite izraze iskrene i duboke sućuti. Molim Vas, isto tako, da prenesete naše suosjećanje i solidarnost obiteljima poginulih u ovoj nesreći, kao i svim građanima prijateljske Savezne Republike Njemačke”, stoji u sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.


Milanović je uputio brzojave sućuti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsjedniku španjolske vlade Marianu Rajoyu Breyu.


“S velikom žalošću upravo sam primio vijest o jutrošnjoj strašnoj nesreći zrakoplova Germanwingsa na letu 9525 za Duesseldorf. U ime vlade i svoje osobno, upućujem Vama, cijelom njemačkom narodu, a posebno obiteljima tragično poginulih putnika izraze duboke i iskrene sućuti”, stoji u brzojavu Zorana Milanovića upućenom njemačkoj kancelarki.


U brzojavu Rajoyu Milanović kaže da je ožalošćen zbog nesreće zrakoplova “u kojem je bio veći broj državljana Kraljevine Španjolske”.


NOVO 18.20 Francuski ministar untuarnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je u ponedjeljak da je pronađena jedna crna kutija iz zrakoplova Germanwingsa koji se sa 150 putnika i članova posade srušio u francuskim Alpama.


“Crna kutija koju smo pronašli nekoliko sati nakon pada bit će brzo analizirana kako bi istraga mogla brzo krenuti”, rekao je ministar, prenosi Reuters.


Dodao je da će mjesto nesreće biti osigurano u ponedjeljak navečer kako bi mu spasioci mogli lakše pristupiti. Po njegovim riječima, u akciju traganja i spašavanja uključit će se 350 vatrogasaca i 300 vojnika, posebno obučenih za misije u planinama.


U akciju su uključeni i vojni zrakoplov te deset helikoptera, dodao je Cazaneuve, navodi dpa.


NOVO 17.20 Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da će u srijedu otputovati u Francusku gdje se srušio Airbus kompanije Germanwings u kojem je bilo 150 ljudi, najvjerojatnije španjolskih, njemačkih i turskih državljana


Foto Reuters


Foto Reuters



NOVO 16.15 Prema zasad dostupnim informacijama, među putnicima nije bilo hrvatskih državljana. “Nemamo saznanja da među žrtvama zrakoplovne nesreće ima hrvatskih državljana, ali smo u kontaktu s nadležnim institucijama u Njemačkoj i izvijestit ćemo čim budemo imali nove informacije”, rečeno je iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova


NOVO 16.11 Germanwings, uz najdublju sućut onima koji su izgubili članove obitelji, kazao je na konferenciji za novinare da su timovi Lufthanse, Airbusa i Germanwingsa na putu prema mjestu nesreće. Isto tako, naglasili su da problem nije bio u starosti zrakoplova kao i da su ga u ponedjeljak pregledali stručnjaci Lufthanse.



Kapetan je iskusan pilot koji je letio za Lufthansu i Germanwings posljednjih deset godina, kaže kompanija.


Zrakoplov je oštro padao osam minuta, a počeo se rušiti jednu minutu nakon što je dosegao krajnju visinu leta.


“Kontakt s francuskim radarom, francuskom kontrolom leta završio je u 10,53 sati. Potom se avion srušio”, rekao je izvršni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann na novinskoj konferenciji.


Francuska uprava civilnog zrakoplovstva kazala je da avion nije uputio poziv u pomoć. “Posada nije uputila signal… zračna kontrola odlučila je proglasiti da je avion u nevolji jer je izgubila kontakt s posadom i zrakoplovom”, pojašnjeno je.


NOVO 15.25 Francuska policija je na mjestu pada zrakoplova potvrdila da nema preživjelih!, javlja Reuters


NOVO 15.20 Helikopteri spasilačkih ekipa i  francuske vojske sletjeli su na Alpe. Operacija traganja i spašavanja je u punom jeku.


NOVO 15.06 Prema neslužbenim informacijama, među žrtvama su i dvije bebe. Španjolski mediji objavili su da je među mrtvima i 16 njemačkih školaraca i dvije učiteljice koji su bili na školskoj ekskurziji u Španjolskoj.


NOVO 14.32 Germanwings je pustio prve snimke mjesta nesreće. Fotografije lokacije kod Meolans-Revela počele su se pojavljivati, no ne prikazuju više od snijegom pokrivenih planinskih vrhunaca.


NOVO 14.28 Njemački sigurnosni dužnosnici kazali da zasad nema naznaka da se radilo o terorizmu. “Po informacijama koje su trenutno na raspolaganju, ne možemo reći ima li i koliko preživjelih”, rekao je Oliver Wagner za njemačku televiziju n-tv.


NOVO 14.25 Španjolski kralj Filip VI. koji je u državnom posjetu Francuskoj kazao je kako nema znakova da je itko preživio nesreću. Filip, koji se pojavio na stepenicama Elizejske palače zajedno sa suprugom Letiziom i predsjednikom Francois Hollandeom, kazao je da će zbog nesreće otkazati daljnji posjet.


“Znamo da je to područje iznimno nepristupačno i da će potraga biti komplicirana”, rekao je.


Zasad se ne zna čiji su državljani putnici, ali Hollande je kazao da među putnicima i članovima posade po sadašnjim informacijama vjerojatno nema Francuza. Po Hollandeu, radi se o njemačkim, španjolskim i turskim državljanima.


Španjolski je izvor ranije rekao da se vjeruje da je među putnicima bilo 45 Španjolaca. “Zamjenik premijera kazao je da 45 ljudi ima španjolska prezimena”, rekao je njegov glasnogovornik.


Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom s francuskim predsjednikom koji joj je izrazio potporu nakon nesreće. Merkel je kazala da je šokirana, te je otkazala sve današnje sastanke.


Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je na Twitteru da su njegove misli s onima koji strahuju da su u nesreći izgubili bližnje. To je “užasna nesreća”, rekao je Steinmeier na Twitteru.



NOVO 14.15 Mjesto nesreće trebali bi kasnije posjetiti veleposlanica Njemačke u Francuskoj Susanne Wasum-Rainer, zajedno s francuskim ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom. Njemački prometni stručnjaci odmah su se uputili na mjesto nesreće, kamo bi trebao stići i ministar prometa Alexander Dobrindt.


NOVO 14.13 Glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je medijima da su pronađeni ostaci zrakoplova u Alpama.


Čelnik njemačke zračne kompanije Lufthansa Carsten Spohr, čija je Germanwings podružnica, rekao je da se još uvijek ne zna šta se dogodilo na letu 4U 9525. “Moja najdublja sućut obiteljima i prijateljima putnika i posade.. Ako se naši strahovi ostvare, ovo je crni dan za Lufthansu. Nadamo se da ćemo ipak pronaći preživjele”.


NOVO 14.10 Germanwings je potvrdio da je na letu 4U9525 što se srušio u francuskim alpama bilo 144 putnika i 6 članova posade.


NOVO 13:59 Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova provjerava ima li među putnicima, uglavnom Nijemcima i Španjolcima, i hrvatskih državljana.


NOVO 12.55 Francuska televizija je javila da je neposredno prije nestanka s radarskih ekrana iz zrakoplova upućena poruka da je avion koji je iz Barcelone poletio u 9.55 sati u 10.47 poslao signal da je nevolji. France.info kaže da je zrakoplov udario u planinu na visini od 1800 metara.


NOVO 12.44 Germanwings objavio je priopćenje u kojem poručuju da još ništa ne mogu službeno potvrditi. 



“Germanwings je svjestan medijskih objava koje spekuliraju oko incidenta, ali trenutačno još nemamo nikakvu potvrđenu informaciju s naše strane. Mediji će bit obaviješteni čim budu dostupne potvrđene informacije”, priopćeno je iz Germanwingsa.


NOVO 12.36 Francuski premijer Manuel Valls rekao je da strahuje da je između 142 i 150 ljudi poginulo u nesreći zrakoplova Germanwingsa u južnoj Francuskoj u utorak i da uzrok pada letjelice nije poznat.


»Ne znamo još uzrok nesreće«, rekao je Valls novinarima. »S obzirom na uvjete nesreće strahujemo da je od 142 do 150 putnika i članova posade poginulo«.


Aktivirana je krizna skupina na razini ministarstva koja će koordinirati djelovanje nakon nesreće. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve odmah se uputio na lice mjesta.


Avion niskobudžetnog Germanwingsa letio je iz Barcelone za Düsseldorf.  Srušio se blizu grada Barcelonnette, u francuskim alpama, oko 100 km sjeverno od Nice.


Prema srušenom avionu idu spasilačke ekipe.


Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je za Reuters kako ne vjeruje da među 148 putnika ima preživjelih. Nesreća se, kako je dodao, dogodila u vrlo nepristupačnom području.


“Želim izraziti sućut obiteljima sviju žrtava. To je tragedija”, objavio je Hollande na Twitteru.


Vjeruje se da su većina stradalih putnika Nijemci.


Riječ je avionu koji je star 24 godine.