Vlada protiv referenduma

Španjolski ustavni sud ne dopušta izjašnjavanje o neovisnosti Katalonije, ona ga priprema unatoč zabrani

Hina

Španjolski ustavni sud u utorak je suspendirao neslužbeno izjašnjavanje o neovisnosti Katalonije koje je vlada te sjevernoistočne pokrajine planirala održati u nedjelju, nakon što je u rujnu sud zabranio referendum o istome pitanju



MADRID – Katalonska vlada objavila je u utorak da će se neslužbeno izjašnjavanje o neovisnosti te španjolske pokrajine održati u nedjelju po svaku cijenu, unatoč protivljenju Madrida i zabrani ustavnog suda, prenose španjolski mediji.


Španjolski ustavni sud u utorak je suspendirao neslužbeno izjašnjavanje o neovisnosti, nakon što je u rujnu zabranio referendum o istome pitanju.»Sve je spremno za glasovanje 9. studenoga i katalonska vlada će nastaviti pripreme za taj proces koji je jedan od načina da se zajamči sloboda izražavanja građana Katalonije«, rekao je vladin glasnogovornik Francesc Homs.

Katalonska vlada planirala je krajem rujna održati referendum o neovisnosti koji bi dao moralnu težinu katalonskoj težnji za izdvajanjem iz Španjolske i ta bi pokrajina nakon toga mogla početi dugotrajni proces.


»Sud je (…) suspendirao postupke katalonske vlade povezane s izjašnjavanjem građana 9. studenoga«, priopćio je ustavni sud.Moguće je da deseci tisuća ljudi u nedjelju izađu na ulice i demonstriraju protiv zabrane te pokušaju na bilo koji način glasati. Udruge civilnog društva i i neke gradske vijećnice najavile su da će organizirati »neslužbeno« izjašnjavanje.

Madrid tvrdi da za referendum o neovisnosti nema uporišta u ustavu iz 1978. koji štiti jedinstvo Španjolske.