Poljska

Smjene u vrhu vojnog tužiteljstva

Tihomir Ponoš

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski odlučio je smijeniti glavnog vojnog tužitelja Krzysztofa Parulskog, tri tjedna nakon što je Mikolay Przybyl, vojni tužitelj u Poznanu, pokušao samoubojstvo



VARŠAVA Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski odlučio je smijeniti glavnog vojnog tužitelja Krzysztofa Parulskog. Odluku o tome donio je  tri tjedna nakon što je Mikolay Przybyl, vojni tužitelj u Poznanu, pokušao samoubojstvo u pauzi konferencije za novinare.


Odluka Komorowskog je iznenađujuća budući da je nakon pokušaja samoubojstva Przybyla izjavio kako su važnije promjene zakona o vojnom tužiteljstvu od samih kadrovskih promjena u tom tužiteljstvu.


Dapače, Komorowski je izjavio i kako bi smjena Parulskoga mogla dodatno destabilizirati vojno tužiteljstvo. Vojno tužiteljstvo sumnjiči se da je neovlašteno čitalo SMS poruke troje poljskih novinara ne bi li doznalo tko im je izvor informacija o istrazi tragedije kod Smolenska od 10. travnja 2010. godine u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 ljudi.




Nakon Przybylova pokušaja samoubojstva na vidjelo se izbili i vrlo loši odnosi između civilnog i vojnog tužiteljstva. Przybyl se na konferenciji za novinare, neposredno prije pokušaja samoubojstva, usprotivio najavljenom planu prema kojemu bi vojno tužiteljstvo stavilo pod civilnu kontrolu.


Premijer Donald Tusk je otkako je izbila afera dao do znanja kako smatra da odvojenost civilnog i vojnog tužiteljstva ne korespondira s modernom, postkomunističkom Poljskom.