Zadnje restrikcije?

Slovenski premijer pozvao sindikate da pristanu na smanjenje plaća

Hina

"To bi bile zadnje restrikcije, a plaće bi mogle rasti već od 2016. godine", kazao je Cerar nakon sastanka svoje vlade i vrha koalicije, posvećenog dogovoru sa sindikatima pred skorašnje donošenje proračuna za iduću godinu



LJUBLJANA - Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u nedjelju kasno navečer sindikate da prihvate prijedlog vlade o restrikcijama plaća u javnom sektoru za iduću godinu, rekavši da bi vlada u suprotnom bila prisiljena donijeti interventni zakon, te obećao da će te restrikcije biti zadnje za koje se njegova vlada odlučuje.


“To bi bile zadnje restrikcije, a plaće bi mogle rasti već od 2016. godine”, kazao je Cerar nakon sastanka svoje vlade i vrha koalicije, posvećenog dogovoru sa sindikatima pred skorašnje donošenje proračuna za iduću godinu.


Cerar je rekao da je vladinim pregovaračima koji će se u ponedjeljak sastati sa sindikatima na odlučujućem dogovoru o restrikcijama koje su sindikati do sada odbijali rekao da ulože maksimalni napor da dođe do kompromisa, te da bi u suprotnom slučaju restrikcije uvela sama vlada interventnim zakonom, što ne bi bilo dobro.




Sindikati su do sada izjavljivali da ne pristaju na vladin “ultimatum”, te za sredinu idućeg tjedna najavili demonstracije.


Vlada u proračunu za iduću godinu želi na račun plaća u javnom sektoru uz 313 milijuna ušteda na osnovi već važećeg zakona o plaćama osigurati dodatne uštede od još 127 milijuna eura, što bi zahtijevalo smanjivanje mase plaća za tri posto.