Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
21. veljače 2019.
Iztok Mirošič

Slovenski državni tajnik: 'U sporu s Hrvatskom zastupat će nas odlični strani stručnjaci'

Foto Denis Romac
Foto Denis Romac
Autor:
Objavljeno: 31. ožujak 2018. u 9:41 2018-03-31T09:41:40+02:00

Slovenski mediji i neki političari izjave Junckera da je neriješeni arbitražno-granični prijepor dviju članica bilateralni ali i europski problem koji druge ne zanima mnogo iako ga treba što prije riješiti tumače kao »sklone« Hrvatskoj i protivne slovenskom stavu da je arbitražnim rješenjem koje nema alternative spor definitivno riješen

Hrvatska nije imala pravo izaći iz arbitražnog postupka o granici, čime je napravila probleme Sloveniji, ali i Europskoj uniji i njezinoj ulozi na Balkanu, kazao je u razgovoru za mariborski list »Večer« od subote državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Iztok Mirošič, govoreći o razlozima zašto se Ljubljana odlučila na »pravne korake«, odnosno vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske.

»Žao mi je što Hrvatska nije ispunila svoje obveze koje su bile dogovorene kako bi mogla ući u EU. Nije imala pravo izaći iz arbitražnog sporazuma i arbitražnog postupka. Time je uzrokovala mnogo problema ne samo Sloveniji nego i Europskoj uniji i njezinoj ulozi na Balkanu, kazao je Mirošič, dodavši da se zato Slovenija obratila Europskoj komisiji, iznijevši elemente planirane »vjerojatne« tužbe protiv Hrvatske ako ona u međuvremenu ne prihvati implementaciju arbitražne presude.

Ako do podnošenja tužbe na sud EU-a u Luksemburgu dođe, do presude će trebati oko godina i pol dana, a Sloveniju će na sudu zastupati odlični strani stručnjaci za međunarodno pravo, najavio je Mirošič.

Kako je pojasnio, u Europskoj komisiji je, kad je riječ o odnosu prema stajalištima Slovenije o arbitražnoj presudi i njezinoj implementaciji vidljiva razlika između vodstva Komisije i njezine pravne službe.

»Kolegij povjerenika i pravna služba Komisije jasno su rekli da presude međunarodnih sudova treba implementirati. Primjećujem razlike između tih stajališta i linije koju zastupaju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i nekadašnji šef njegova kabineta Martin Selmayr«, kazao je Mirošič.

Slovenski mediji i neki političari izjave Junckera da je neriješeni arbitražno-granični prijepor dviju članica bilateralni ali i europski problem koji druge ne zanima mnogo iako ga treba što prije riješiti tumače kao »sklone« Hrvatskoj i protivne slovenskom stavu da je arbitražnim rješenjem koje nema alternative spor definitivno riješen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno