Fotografija zbog koje se možemo sramiti

Slika dječaka čije je tijelo izbacilo more na obalu Bodruma potresla javnost: Zvao se Aylan Kurdi i imao je tek 4 godine

Hina

"Gospodine Cameron, sada rješavajte najveću krizu s kojom se Europa suočila nakon 2. svjetskog rata", naslov je na prvoj stranici lista "Sun", najprodavanijih novina u Britaniji, iznad fotografije na kojoj turski policajac odnosi beživotno tijelo dječaka. Obitelj sirijskog dječačića namjeravala stići do Kanade



Britanski premijer David Cameron našao se u četvrtak pod pritiskom da poduzme više na rješavanju problema izbjeglica, dok je francuski premijer Manuel Valls pozvao na “hitno djelovanje” nakon što je dan ranije svijet potresla fotografija četverogodišnjeg dječaka-izbjeglice, čije je tijelo more izbacilo na plažu turskog turističkog mjesta Bodruma a među stradalim je sirijskim izbjeglicama koji su se pokušali domoći grčke obale.


I španjolski premijer Mariano Rajoy reagirao je u četvrtak na potresne fotografije koje su se raširile društvenim mrežama ustvrdivši da je stradali dječak primjer onoga što se svakodnevno događa na Mediteranu te da “treba riješiti situaciju u Siriji” i da Zapad ne smije više dopustiti Islamskoj državi da kontrolira veći dio Sirije.


Cameron se našao na udaru kritika nakon što je u srijedu rekao kako smatra da rješenje nije primati sve veći broj izbjeglica nego donijeti mir i stabilnost na Bliskom istoku. Par sati nakon toga pojavile su se stravične fotografije stradalog dječaka.




“Gospodine Cameron, ljeto je gotovo… Sada rješavajte najveću krizu s kojom se Europa suočila nakon 2. svjetskog rata”, naslov je na prvoj stranici lista “Sun”, najprodavanijih novina u Britaniji, iznad fotografije na kojoj turski policajac odnosi beživotno tijelo dječaka.


Promjena tona ovog lista, kojeg je u travnju kritizirao i šef UN-ova ureda za ljudska prava nakon što je jedan od njegovih kolumnista usporedio migrante sa “žoharima”, rezultat je emocija koje je potaknulo objavljivanje fotografija ljudske patnje koju doživljavaju izbjeglice diljem Europe, navodi Reuters.



Obitelj trogodišnjeg sirijskog dječačića čije je tijelo more izbacilo na plažu turskoga turističkog mjesta Bodruma, iz sirijskog je Kobanija pobjegla pred sukobima nastojeći se domoći Kanade, rekla je u četvrtak za jedan kanadski list njegova teta Teema Kurdi koja živi u Vancouveru.


Potresna fotografija na kojoj se vidi tijelo trogodišnjeg Aylana Kurdija što ga je more izbacilo na plažu turskoga ljetovališta Bodruma, preplavila je u srijedu društvene mreže, pokrenuvši val reakcija u svijetu, od empatije do sućuti i ogorčenja zbog neaktivnosti razvijenih zemalja kada je posrijedi pomoć izbjeglicama.


I Aylanov petogodišnji brat Galip i njihova majka Rehan (35) utopili su se kada je njihov brod potonuo nastojeći doploviti do grčkoga otoka Kosa. Njegov otac Abdulah pronađen je u polusvijesnom stanju i prebačen u bolnicu blizu Bordruma, piše turski list Sabah.


»Čula sam vijesti jutros u pet«, govori Teema Kurdi, Abdulahova sestra koja živi u Vancouveru, piše kanadski list National Post. O tragičnoj vijesti obavijestila ju je supruga jednog od Abdulahove braće. »Nazvao ju je Abdulah i samo uspio izustiti da su mu sinovi i supruga mrtvi«, rekla je Teema.


Abdullah Kurdi, njegova supruga i dvojica sinova kanadskim su vlastima poslali zahtjev za useljeničkom vizom koja je u lipnju odbijena jer je došlo do komplikacija oko zahtjeva iz Turske, ispripovijedala je Teema za kanadski list.


»Pokušala sam im poslati novce za put u Kanadu. U prikupljanju su mi pomogli prijatelji i susjedi, no nismo uspjeli doći do njih pa su svi odlučili krenuti brodom«, rekla je. »Dok su bili u Turskoj slala sam im novce, a način na koji se u toj zemlji odnose prema izbjeglicama iz Sirije je strašan«.


Reuters podsjeća kako je Turska dobila pohvalu međunarodne zajednice jer je od početka sirijskoga građanskog rata u ožujku 2011. primila dva milijuna izbjeglica, potrošivši na njih oko šest milijarda dolara, a od međunarodne je zajednice primila samo 400 milijuna. Vlasti su u više navrata upozoravale da su iscrpile sve svoje kapacitete i resurse, zbog čega se tisuće sirijskih izbjeglica odlučuju na opasno putovanje nesigurnim plovilima prema Grčkoj, nastojeći ući u Europu.


Uz članove Abdulahove obitelji smrtno je stradalo najmanje 12 osoba, većinom sirijskih izbjeglica. Oni su u dvama brodicama s još desetak osoba zaplovili iz Bodruma prema Grčkoj.



“Nismo bez suosjećanja. Ta nas fotografija sve mora posramiti. Pogriješili smo u Siriji. Žalim zbog malog anđela”, napisao je na Twiteru Nadhim Zahawi, član Cameronove Konzervativne stranke iznad fotografije stradalog dječaka. I neki drugi članovi Cameronovih konzervativaca također su se zauzeli za više suosjećanja.


Otkako je počeo rat u Siriji Britanija je prihvatila 216 ljudi pod okriljem UN-ovog plana potpore ugroženim Sirijcima te oko 5.000 sirijskih izbjeglica koji su uspjeli stići do Britanije vlastitim sredstvima.


Vlada tvrdi da Britanija, koja je prihvatila manje izbjeglica nego druge europske zemlje, istodobno izdašno novčano pomaže humanitarne organizacije koje pomažu Sirijcima u njihovoj zemlji te izbjegličke kampove na Bliskom istoku.


David Miliband, bivši laburistički šef diplomacije koji sada vodi nevladinu organizaciju Međunarodni odbor spasa, kazao je da ne vjeruje da je Britanija dosegla svoj limit kada je riječ o kapacitetu za prihvat izbjeglica.


Francuski premijer Manuel Valls pozvao je na Twiteru na “hitno djelovanje” komentirajući fotografiju tragično stradalog dječaka. “Njegovo ime je Aylan Kurdi. Hitno djelovati. Hitna europska mobilizacija”, napisao je na Twiteru šef francuske vlade objavljujući fotografiju na kojoj policajac odnosi tijelo dječaka.


“To je nedopustivo”, kazala je ministrica obrazovanja Najat Vallaud-Belkacem za televiziju iTele. “Stotine se pitaju treba li pokazivati takve fotografije…Ja mislim da svakako treba”, kazala je ministrica s obzirom na to da su brojni europski dnevni listovi objavili fotografiju dječaka, dok francuski listovi gotovo da uopće nisu.


“Zato što moramo otvoriti oči, suočiti se s realnošću tih migracija, te bijede, strašnih situacija koje tjeraju migrante da zajedno sa svojom djecom riskiraju živote”, istaknula je ministrica obrazovanja.