Protest

Skup u Podgorici: Prosvjednici sa žutim prslucima pojavili se i u Crnoj Gori

Hina

Reuters

Reuters



Prosvjednici sa žutim prslucima pojavili su se u nedjelju navečer na ulicama Podgorice, na prosvjedu koji je organizirao oporbeni prosrpski Demokratski front (DF) povodom uhićenja njegovih dužnosnika Nebojše Medojevića, koji je već u zatvoru, te Milana Kneževića, koji još uvijek izbjegava izvršenje te kazne tako što neprestano boravi u Skupštini Crne Gore.


Na prosvjedu je bilo, prema procjeni organizatora, oko 1.000 osoba, među kojima je bilo i čelnika ostalih oporbenih stranaka i nevladinog sektora. Nije bilo većih incidenata, osim povika državnim dužnosnicima da su »lopovi«. Čelnik DF-a Andrija Mandić rekao je na skupu kako se »veliki prosvjed» odgađa za srijedu ukoliko Ustavni sud Crne Gore do tada ne opozove rješenje Višeg suda o zatvaranju Medojevića i Kneževića.


Medojević od prvog dana u zatvoru štrajka glađu, a ove subote mu je pozlilo pa je prebačen u Klinički centar (KC) gdje mu je ukazana medicinska pomoć.On se nalazi u zatvoru od petka 30. studenog, na izdržavanju kazne »statusnog zatvora» do 60 dana zbog odbijanja da svjedoči o vlastitim tvrdnjama da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša podmitio sa 100.000 eura specijalnog tužitelja Milivoja Katnića kako bi izbjegao pritvor. U međuvremenu, Viši sud u Podgorici izrekao je Medojeviću još jednu dvomjesečnu kaznu zatvora jer je također odbio svjedočiti povodom vlastitih tvrdnji da je glavni specijalni tužitelj Katnić sudjelovao u ratnom zločinu na području Cavtata tijekom 1991. i 1992. godine.Drugi zastupnik DF-a Milan Knežević, zabarikadiran u zgradi crnogorskog parlamenta od 30. studenoga izbjegava odlazak u zatvor jer mu je Viši sud odredio kaznu zatvora do 60 dana zato što je odbio reći koji mu je »sudac Višeg suda nudio 10.000 eura kako bi ga oslobodio zatvora«.