Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
19. veljače 2020.

Sjeverna Koreja se konačno oglasila: Kimova obdukcija »nezakonita i nemoralna«

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2017. u 8:27 2017-02-23T08:27:11+01:00

Malezija mora vratiti tijelo sjevernokorejskoj strani jer je izvela obdukciju i sudski pregled tijela na nezakonit i nemoralan način«, objavila je agencija citirajući sjevernokorejsko povjerenstvo pravnika

SEUL Obdukcija izvedena u Maleziji nad tijelom polubrata čelnika Sjeverne Koreje »nezakonita je i nemoralna«, objavila je u četvrtak službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

»Malezija mora vratiti tijelo sjevernokorejskoj strani jer je izvela obdukciju i sudski pregled tijela na nezakonit i nemoralan način«, objavila je agencija citirajući sjevernokorejsko povjerenstvo pravnika.

Radi se o prvoj reakciji Sjeverne Koreje na tu aferu nakon desetodnevne šutnje.

Kim Jong-Nam ubijen je 13. veljače u međunarodnoj zračnoj luci Kuala Lumpura.

Malezija nije predala tijelo sjevernokorejskim predstavnicima u Kuala Lumpuru »pod apsurdnim izgovorom« da je nužna usporedba DNK s osobom iz obitelji pokojnika, javlja KNCA koja ne spominje ime Kim Jong-Nama.

»To dokazuje da malezijska strana politizira prijenos tijela potpuno zanemarujući međunarodno pravo i moral«, piše agencija.

Kim Jong-Nam, stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika, znatan je dio vremena provodio izvan svoje zemlje i javno govorio protiv režima svoje obitelji.
Sumnja se da je otrovan ubodom igle ili nekom tekućinom kojom mu je poprskano lice.

Malezijska policija rekla je u nedjelju da je četvero Sjevernokorejaca osumnjičenih za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe pobjeglo iz Malezije na dan ubojstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.